Apa este un element vital pentru sănătatea organismului nostru. Fără apă corpul nu poate supraviețui. Consumul zilnic de apă este absolut necesar, iar atunci când acesta este prea puțin, corpul ne dă de știre. Există atâtea variante despre cât de multă apă trebuie să bem zilnic, încât nu se mai știe care este punctul de mijloc. Totuși, cel mai bun indicator este propriul corp.

Ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă zilnic

Oamenii preferă să consume un energizant sau o cafea tare dis de dimineață pentru a se trezi și pentru a avea energie pe tot parcursul zilei. În practică lucrurile nu stau chiar așa. Aceste băuturi nu ajută creierul să se trezească, dimpotrivă, luate pe stomacul gol este și mai rau. Un expert în bio-chimie a explicat că dimineața creierul începe să funcționeze dacă îi spune ficatul.

Un pahar de apă dimineața pe stomacul gol este butonul de start al organismului uman. Pe lângă faptul că ajută creierul să funcționeze, ajută și la eliminarea toxinelor din organism. Un asemenea ritual de dimineață va întări organismul în timp.

„Apa băută pe stomacul gol este ceea ce se cheamă cheia de pornire a ficatului, îi activează reacții și, în baza acelor reacții, se descarcă o cantitate mare de glicogen, adică glucoza pe care o are sub formă de depozite, zahărul, și o trimite la creier. Acel glicogen este principalul combustibil pentru creier în totalitatea lui. Toată activitatea lui ține de oxigen și de glicogen sub forma depozitului, pe care îl face organismul în ficat.”, a explicat prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii.

Retail jobs

Cafeaua și ceaiul verde activează doar anumite părți ale corpului. Și chiar dacă poate nu se observă mereu, însă creierul este și mai obosit după aceste băuturi. O cantitate redusă de apă consumată poate duce la o deshidratare, anumite probleme cu sistemul digestiv, dar și alte sistemele ale corpului, deoarece apa pentru organism este absolut necesară pentru a supraviețui și a funcționa corect în fiecare zi.

Câți litri de apă trebuie să consumăm zilnic

Apa din supe, mâncăruri, sucurile de fructe, băuturile răcoritoare, cafeaua sau alcoolul nu ajută la hidratarea organismului, ba dimpotrivă. Fără apă, inima începe să bată mai tare. Specialiștii spun că un pahar mic pe oră este cantitatea optimă pentru consum.

„Lipsa unei cantități optime de apă duce la anxietate și acea anxietate generată de deshidratare poate să conducă la depresie, sunt studii noi în acest sens. Este un stres foarte mare, da, pentru organism. Lipsa apei este un stres foarte mare.”, a mai spus Ștefan Voicu.

Citeste si:
Irina Deaconescu, mesaj dur pentru cei deranjați de urletele...
Irina Deaconescu, mesaj dur...

Mai mereu prin reclame se recomandă să consumăm minim 2 litri de apă, însă dacă nu simțim nevoia de cei 2 litri de apă? Medicii spun că ar trebui să ne ascultăm organismul și să consumăm atâta apă cât ne cere. Iar dacă nu suntem obișnuiți să consumăm apă trebuie să o introducem în rutină cu încetul pentru a crea un obicei sănătos. Totuși, este necesar să consumăm măcar 1,5 litri pe zi pentru a avea un corp bine hidratat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.