Conform recomandărilor fiecare adult ar trebui să facă, anual, un set de analize, pentru a-și monitoriza starea de sănătate. În acest articol, discutăm însă despre top 7 cele mai utile analize hematologice pe care medicii le recomanda pentru o imagine corectă asupra stării de sănătate.

Panel metabolic și lipidic complet

Panelul metabolic și lipidic complet este setul de analize anuale, recomandat de către medicul de familie și decontat de către stat. El oferă informații importante despre starea de sănătate a sistemului vascular, a ficatului, rinichilor și celulelor sangvine și contribuie la identificarea sau evaluarea predispoziției pentru cele mai frecvente boli cronice: boli cardiovasculare, diabet, insuficiență renală, insuficiență hepatică.

Panelul include, pe langa determinarea colesterolului, trigliceridelor si fractiunilor colesterolului ( HDL colesterol si LDL colesterol) de asemenea, determinări ale concentrației serice ale celor mai importante minerale din organism: fier, calciu, potasiu.

25-Hidroxi-Vitamina D

Una dintre cele mai importante descoperiri ale medicinei moderne e legată de înțelegerea rolului complex pe care vitamina D îl joacă în organismul uman. Concentrațiile serice scăzute de vitamina D sunt frecvente în rândul populației moderne și sunt cu atât mai evidente la persoanele de vârsta a treia. Carența de vitamina D nu afectează numai sănătatea osoasă, așa cum se credea, ci are legătură și cu funcția sistemului imunitar, cu sănătatea cardiacă și cu starea de spirit, dar și cu sănătatea mintală; prin urmare, măsurarea periodică a concentrației de vitamina D și reglarea valorii acesteia în intervalul recomandat sunt de importanță majoră.

Hemoglobina glicozilată

Pe lista de analize sange de neratat pentru pacientii diabetici se află și hemoglobina glicozilată, prescurtată A1C. Aceasta oferă o imagine precisă a modului în care organismul pacientului a reușit să păstreze sub control nivelurile glicemiei în ultimele 2-3 luni. Investigația este utilă în evaluarea riscului de boală cardiovasculară la pacienții diagnosticați sau nu cu diabet.

Hemoglobina glicozilată nu este afectată de fluctuațiile zilnice normale ale glicemiei, motiv pentru care este considerată o analiză de maximă importanță și care ar trebui efectuată la fiecare 3-6 luni, conform recomandărilor Asociației Americane pentru Diabet. Menținerea unor concentrații normale de hemoglobină glicozilată este importantă pentru prevenirea complicațiilor diabetului.

Citeste si:
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK Salvează o viață, donează sânge și...
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK...

Homocisteina

Homocisteina este un aminoacid natural, găsit în organism. Concentrațiile ridicate de homocisteină pot fi, însă, problematice, deoarece indică un risc crescut de infarct, deteriorarea funcțiilor cognitive și fragilitate osoasă. Concentrațiile mari de homocisteină deteriorează endoteliul vascular arterial și determină creșterea coagulabilității sângelui.

Proteina C reactivă

Proteina C reactivă este un indicator important al nivelului de inflamație din organism. Inflamația sistemică a organismului este considerată un predictor important pentru afecțiunile degenerative de la nivelul cordului, ochilor și sistemului nervos central. De asemenea, este un predictor important asupra riscului de apariție a diabetului tip 2 și poate trage un semnal de alarmă în legătură cu asta, cu mult înainte de apariția altor simptome.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH)

Hormonul de stimulare tiroidiană este secretat de către hipofiză și reglează, la rândul său, sinteza de hormoni tiroidieni. Dezechilibrele legate de concentrațiile hormonilor tiroidieni pot trece neobservate sau pot determina, la rândul lor, o mare varietate de simptome.
Hiper- și hipotiroidismul se numără printre factorii care determină aritmii cardiace, ateroscleroză, scăderea densității osoase, oboseală permanentă, intoleranță la căldură și alte probleme de sănătate. Acest test se face, de obicei, impreuna cu dozarea hormonilor tiroidieni in sange (T3 si T4) pentru o evaluare mai completa a functiei tiroidiene.

Testosteron și estradiol

Testosteronul este sintetizat atât în organismul femeilor, cât și al bărbaților și este responsabil cu reglarea masei musculare, a fertilității, libidoului și a stării generale de bine. Concentrațiile de testosteron circulant sunt corelate cu apariția obezității abdominale, a afecțiunilor cardiace sau a depresiei.
Estradiolul, principala formă circulantă de estrogen, este implicat în numeroase funcții fiziologice, atât la bărbați, cât și la femei. Creșterea concentrației de estradiol se asociază cancerului endometrial sau de sân, ginecomastiei, libidoului scăzut și problemelor urinare, la bărbați.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Analizele de sânge sunt unul dintre cele mai simple moduri de a evalua starea de sănătate a organismului și de a determina de ce anume este nevoie pentru reechilibrarea acestuia. Rezultatele le permit specialiștilor în domeniul sănătății să determine ce schimbări sunt necesare, pentru ca pacientul să se poată bucura de cea mai bună calitate a vieții.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.