Sanatate 28 Iulie 2022 18:04 de Advertorial
De mii de ani, multe povești au fost spuse prin viu grai, iar unele dintre ele au fost puse pe paginile cărților. Cărțile au fascinat oamenii, nefiind, din păcate, accesibile oricui, ținând cont că o mare parte a populației, până în urmă cu 200 de ani, nu știa să scrie și să citească. Acum, deși cu toții știm să scriem și să citim, nu mai acordăm atâta importanța cărților, care se găsesc în mii și mii de titluri, și milioane de exemplare. Și mai mult, odată cu apariția noilor tehnologii, modurile în care oamenii își comunică amintirile, descoperirile, poveștile și lecțiile de viață au fost surprinse și repovestite printr-o varietate de medii, televiziunea fiind una dintre cele mai revoluționare. Cercetătorii au petrecut nenumărate ore studiind modul în care televizorul ne afectează creierul, diferit de modul în care cărțile fac acest lucru. Mai mult, apariția smartphone-urilor, a tabletelor, a cititoarelor electronice și a computerelor a dus la decăderea cărții tipărite, deși se pare că obiceiul de a folosi aceste dispozitive ne afectează conexiunile neuronale pe termen scurt și lung.

Ce înseamnă pentru creier televiziunea și ce înseamnă cartea?

În ziua de azi, aproape orice gospodărie din România are un televizor. Aproximativ unul din cinci copii are un televizor în dormitor, așa că poate nu este surprinzător faptul că copiii stau în fața ecranelor mai mult de 90 de minute pe zi uitându-se la televizor sau DVD-uri. S-au făcut numeroase studii despre cum a influențat televizorul creierul unui copil. S-a constatat că, cu cât un copil urmărea mai mult la televizor, chiar dacă era doar pornit în prezența să, cu atât înțelegerea sa devenea mai slabă. În cele din urmă, dacă televizorul se află în vecinătatea copilului, acesta i-a afectat abilitatea de a-și recunoaște propriile intenții, dorințe și cunoștințe, precum și pe cele ale altor oameni. In schimb, copiii care erau mai puțin expuși televizorului, puteau să își folosească mai ușor mintea, în special în relațiile sociale. Ei erau mai cooperanți și mai puțin probabil să folosească agresivitatea ca resursă pentru atingerea obiectivelor.

Alte studii recente au arătat că televizorul ar putea modifica compoziția creierului uman, mai ales în cazul copiilor. Cercetătorii au descoperit că cu cât timpul petrecut în fața unui televizor este mai lung, cu atât regiunea lobului frontal al creierului unui copil se dezvoltă mai mult. Este aceeași zonă despre care se știe că scade procesarea și comunicarea limbajului. Acesta poate fi și motivul pentru care, copiii expuși excesiv la televizor au poate un IQ mai scăzut.

Conform cercetătorilor, creierul unui copil expus prea mult la televizor, își va modifică răspunsurile în față reacțiilor emoționale, va crește agresivitatea și vederea va avea de suferit.

Acesta ar putea fi motivul pentru care expunerea la televizor pentru copiii sub 3 ani este legată de întârzierea însușirii limbajului. Când vine vorba de școală, copiii care stau în fața televizorului mai mult de două-trei ore pe zi au mai multe șanse de a avea dificultăți psihologice, inclusiv hiperactivitate, probleme comportamentale și emoționale și conflicte sociale cu colegii.

Citeste si:
Puterea primită la botez: Cum te influențează numele în viața ta...
Puterea primită la botez: Cum...

Acum să vedem ce influență au cărțile asupra creierului, în special asupra copiilor. Pentru unii, a deschide paginile unei cărți este că și cum ar intra într-o altă lume. De fapt, o mare parte dintre cititorii împătimiți fac acest lucru pentru a scăpa de stresul cotidian și pentru a-și explora propria imaginație. Pe de altă parte, o mare parte dintre cei care citesc cărți fac acest lucru pentru că își doresc să învețe, să dobândească cunoștințe și să descopere informații. În plus, cărțile, așa cum spuneam, sunt mult mai accesibile în ziua de azi. Tehnologia ne poate ajuta în acest caz, fie că ne place sau nu. De exemplu, putem comanda din Libraria Donaris online o mulțime de cărți pentru copii, adolescenți, dar și pentru adulți, inclusiv în limba engleză. Acest lucru poate fi un real ajutor pentru cititorii împătimiți care, înainte de apariția online-ului, aveau probleme cu timpul dedicat mersului în librării.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Dar pe lângă plăcerea și caracterul practic, lectura unei cărți pe care o putem atinge, întărește căile neuronale ca orice mușchi din corpul tău. Chiar și la o vârstă fragedă, copiii cărora părinții le citesc cărți, dezvoltă abilități de citire, inclusiv vocabular avansat, recunoașterea cuvintelor în vorbire, capacitatea de a conecta cuvintele scrise cu sunetele rostite, înțelegerea lecturii și fluența de a citi textul rapid și precis.

În ciuda beneficiilor, mulți tineri nu citesc mai nimic, în afară de lecțiile de la școală, ceea ce este trist. Dar doar pentru că creierul lor s-a dezvoltat din punct de vedere tehnic nu înseamnă că nu trebuie să citească mai mult. Un studiu a dezvăluit că cărțile pot stimula schimbări în modul în care creierul este conectat, ceea ce determină cititorul să aibă senzații prelungite ale trăirii poveștii. Cărțile ne modelează viața și, în unele cazuri, ne ajută să ne modelăm caracterul și personalitatea. O carte ne poate trezi toate simțurile și cu ochii minții putem vedea ceea ce autorul încearcă să ne transmită.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Dacă într-o carte există tristețe, de exemplu, atunci activitatea neuronală a creierului se schimbă, apărând, ceea ce numim “memoria musculară”. Conform studiilor, creierul rămâne conectat chiar și câteva zile după ce cartea a fost finalizată. Este ca și cum cititorul este transportat în acțiune și simte ce simte și protagonistul.

Cercetătorii cred că acest impuls prelungit al creierului, care a fost găsit în regiunea asociată cu limbajul și abilitățile motorii senzoriale, ar putea îmbunătăți conectivitatea creierului în timp. Acest lucru are implicații profunde pentru copii în formarea creierului lor.

În concluzie, cărțile sunt cele care ne pot dezvoltă creierul și în niciun caz televizorul și alte device-uri. Trebuie să ne învățăm și să ne încurajăm copiii să citească, chiar și cele mai simple cărți, pentru că astfel vom contribui al dezvoltarea lor și la succesul lor în viață.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Iulie 2022 - 06 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.