În perioada verii ne confruntăm cu temperaturile caniculare care ne dau mari bătăi de cap. Această perioadă din an este foarte greu de suportat de marea majoritate a oamenilor din cauza aerului greu și soarelui care ne topește de pe picioare. Dacă stai o perioadă îndelungată în bătaia razelor solare riști ca organismul tău să se supraîncălzească și poți face o insolație. Vezi care sunt simptomele insolației, dar și cum se poate trata această afecțiune.

Insolația, cea mai frecventă afecțiune pe timp de vară

Insolația sau șocul termic este o afecțiune a organismului care apare în urma supraîncălzirii organismului, după expunerea prelungită la soare. Insolația este considerată o urgență medicală atunci când temperatura corpului este de aproximativ 40 de grade Celsius.

În cazul în care insolația nu este tratată la timp, aceasta poate produce afecțiuni la nivelul sistemului nervos și la anumite organe, iar în cele mai critice cazuri, insolația poate provoca chiar și decesul.

Care sunt simptomele insolației

Insolația poate fi recunoscută după următoarele simptome:

• bătăi rapide ale inimii;

• respirații rapide și superficiale;

• crampe sau dureri musculare;

• greață și vărsături;

• durere de cap pulsatilă;

În cazul în care temperatura corpului este mai mare de 40 de grade pot apărea tulburări ale sistemului nervos: confuzie, vorbire neclară, agitație, delir, urmate de convulsii, și în final, comă.

Cum putem trata insolația cu ajutorul medicamentelor

Specialiștii din domeniul medicinei recomandă ca în cazul insolației să se administreze benzodiazepinele, preparate care au rol în controlul convulsiilor și a frisoanelor cauzate de insolație, potrivit emedicine.medscape.com

În cazul în care benzodiazepinele nu își fac efectul, medicii recomandă să se recurgă la tratamentul pe bază de barbiturice.

Cum poți preveni insolația

Ministerul Sănătății a venit cu un set de recomandări pentru oameni pentru a evita insolația. Aceștia recomandă să se evite expunerea la soare în intervalul orar 11.00 - 18.00. În momentul în care ieșiți din casă, optați pentru haine largi, deschise la culoare, din fibre naturale, iar în casă poartă cât mai puține haine.

Citeste si:
Zeci de persoane au lesinat pe strada din cauza CANICULEI
Zeci de persoane au lesinat...

Crema de protectie solară cu SPF este obligatorie atât când ieși pe stradă, cât și când ești în casă. Alege crema SPF în fucție de tipul tău de piele. Consumă multe lichide, dar nu băuturi alcoolice și sucuri acidulate, mergi pe la umbră și poartă ceva pe cap pentru a te feri de razele directe ale soarelui.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.