Apendicita este o afecțiune care trebuie luată în serios la orice vârstă. Aceasta se poate agrava de la o zi la alta, iar dacă nu se iau măsurile necesare viața pacientului poate fi în pericol. Este absolut necesar să atragem atenția asupra simptomelor și să adresăm la medic în cazul în care observăm nereguli.

Cauzele apariției apendicitei la copii

De foarte multe ori am auzit despre apendicită de la părinți și prieteni, însă nu se prea cunosc motivele pentru care această afecțiune apare. În mare, apendicita este o inflamația a apendicelui. În cazul în care apendicita nu este tratată la timp poate ajunge de la o apendicită simplă la peritonită.

Cauzele pentru care apendicita apare la copii sunt diverse, însă cele mai frecvente sunt: corpuri străine care poate fi înghițite, paraziți, parazitoze, oxiuri, materii fecale cu consistență crescută. Într-un mod mai simplu, apendicele se înfundă, provocând o inflamație care necesită intervenție chirurgicală și trebuie scoasă.

Simptomele apendicitei la copii


  • Se țin de burtă


  • Mersul este legănat, dureros


  • În momentul în care se așază pe pat simt o durere și se întind cu greu pe spate


  • Tind să țină piciorul drept flexat pe abdomen, pentru că astfel își creează o poziție de siguranță.


  • Durerile de burtă care vin și pleacă, au grețuri, vărsături, febră, scaunele pot fi și ele modificate.


Ce ar trebui să facă părinții în asemenea cazuri

Dacă copiii acuză asemenea simptome, părinții ar trebui să meargă la un control medical. Vor fi necesare analizele de sânge și o ecografie abdominală, după care diagnosticul este stabilit de un medic chirurg cu ajutorul colegilor de la radiologie. În unele cazuri poate fi nevoie și de un CT abdominal.

Deci diagnosticul este atât clinic, cât și paraclinic. Apendicita nu poate fi tratată medicamentos, singura soluție fiind cea chirurgicală. Atunci când medicul pune diagnosticul, pacientul va fi internat în secție și va fi pregătit pentru intervenția chirurgicală.

Citeste si:
[VIDEO] Cum arata explicit o operatie de apendicita?
VIDEO  Cum arata explicit o...

Sfaturile unui chirurg pediatric

„Ce aș vrea să-i sfătuiesc pe părinți, în condițiile în care avem un copil acasă cu o durere de burtică, care asociată grețuri, vărsături, încercăm să-i dăm anumite medicamente acasă, pe care le avem cu toții la îndemână. Dacă durerile nu încetează, mai bine veniți către o cameră de gardă unde cel mic poate să fie investigat cum trebuie", a transmis Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică, la Neatza cu Răzvan și Dani, citat de DCMedical.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.