Cu siguranță nu ai auzit numai o dată de la părinți că nu trebuie să înghiți guma de mestecat pentru că s-ar lipi de stomac pentru totdeauna, o să te doară burta sau va trebui să mănânci o lămâie ca aceasta să se dizolve.

Ai înghițit guma de mestecat! Ce se poate întâmpla

Chiar dacă din greșeală ai înghiți guma de mestecat, poți fi liniștit deoarece aceasta nu se lipește de niciun perete al tractului digestiv. Aceasta va circula pe tubul digestiv, din esofag, în stomac, spre intestinul gros, colon și apoi, pe cale naturală va fi evacuată din organism, afirmă medicii. La fel ca orice corp străin, timp de câteva zile organismul va expulza guma de mestecat aproape întreagă.

Enzimele din ficat conservă guma pentru a proteja organismul de o reacție alergică sau o intoxicație. Totodată, acidul clorhidric din stomac distruge ingredientele care oferă gust gumei – zahăr, arome, etc. După ce guma de mestecat și-a pierdut din consistență și gust, cu ajutorul enzimelor digestive aceasta este eliminată prin intestine în maximum 24 de ore.

Ce simptome poate declanșa înghițirea gumei de mestecat

Medicii susțin că nu există nici un risc major în cazul în care ai înghițit guma de mestecat. Înghițirea gumei de mestecat este complet inofensivă, exceptând cazul în care aceasta ar lua-o pe o traiectorie greșită, prin trahee, și ar ajunge în plămâni. Însă riscul de a avea loc o asemenea situație este minim.

Totuși, un motiv de îngrijorare ar putea fi în cazul în care înghiți mai multe gume de mestecat. Foarte probabil că vei avea puternice dureri abdominabile și de constipație, menționează medicii. În asemenea cazuri, ar trebui să apelezi la medic, dacă observi că temperatura corpului trece de 37,5 grade Celsius, tensiunea arterială crește peste 13/8, încep să apară mâncărimi pe piele, bubițe și senzație de arsură, stări de vomă și crampe.

Citeste si:
Guma de mestecat care împiedică infectarea cu COVID. Cum...
Guma de mestecat care...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.