Virozele respiratorii sunt printre cele mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor, uneori fiind extrem de periculoase. Virozele respiratorii sunt infecții acute ale căilor respiratorii, care au drept consecință oxigenarea deficitară a întregului organism. Aceste infecții apar cu precădere iarna și în primele luni de primăvară, copiii dezvoltând în medie anual 5-6 infecții virale ale tractului respirator. Acestea sunt mai frecvente la copiii cu vârsta de sub doi ani, iar cea mai mare incidență se înregistrează la vârsta de șase luni.

 

Infecțiile tractului respirator superior produc simptome la nivelul nasului și gâtului și includ răceala și gripa. La copiii foarte mici, virusurile provoacă frecvent și infecții ale tractului respirator inferior, care se manifestă prin simptome specifice pneumoniei și bronșiolitei.

Care sunt cauzele apariției virozelor respiratorii la copii

Virozele respiratorii sunt produse de virusuri și este important ca de la primele simptome să facem diferența între acestea și cele produse de microbi. Această diferențiere este esențială pentru a putea administra tratamentul corect.

În general, metodele clasice de tratament – precum picăturile nazale sau vapour rub pentru desfundarea căilor nazale și siropurile mucolitice care tratează tusea productivă – sunt suficiente pentru a combate și trata virozele respiratorii, însă, în cazul în care aceste metode nu sunt eficiente sau nu știm ce a cauzat aceste simptome, este recomandat să mergem imediat la medicul pediatru.

În majoritatea cazurilor, infecțiile la nivelul căilor respiratorii se răspândesc atunci când copilul vine în contact cu secrețiile nazale ale unei persoane care este deja infectată. Secrețiile nazale respective conțin viruși care pătrund în căile respiratorii în cazul în care copiii își ating gura, nasul și ochii.

În situații mai rare, copiii dobândesc viroza atunci când respiră aerul în care se află picături de salivă ale unei persoane infectate care a tușit sau a strănutat într-un spațiu închis. Posibilitatea de transmitere a virusurilor este mult mai mare atunci când se află mai mulți copii într-un loc, de exemplu, la creșă, grădiniță sau școală.

Primele simptome ale virozei respiratorii sunt cele asemănătoare rinitei: nas înfundat, respirație dificilă și scurgeri mucoase nazale. Ulterior, apar simptomele mai grave, precum tuse, respirație șuierătoare, puls accelerat, lipsa poftei de mâncare. În cazul virozei respiratorii, febra este mult mai mică decât în infecțiile respiratorii produse de microbi.

Citeste si:
Virozele respiratorii au provocat o mare criză a medicamentelor în...
Virozele respiratorii au...

Prevenirea virozelor respiratorii la copii

Cea mai eficientă metodă de prevenire a virozelor respiratorii la copii este igiena corespunzătoare, începând cu spălatul frecvent pe mâini. Riscul de răspândire a bolii crește în cazul contactului direct cu o persoană infectată. De aceea, spălatul pe mâini este important nu doar pentru copii, ci și pentru adulți.

Printre cele mai eficiente metode de a preveni virozele respiratorii la copii sunt:


  • evitarea contactului cu persoane care sunt deja infectate și îndepărtarea posibilelor obiecte contaminate;


  • utilizarea măștilor de protecție în cazul în care copilul merge într-o zonă aglomerată, unde există riscul să fie persoane bolnave;


  • evitarea contactului cu nasul, gura și ochii în cazul în care copilul nu s-a spălat pe mâini în prealabil;

    Citeste si:
    Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
    Ianis Hagi și Elena, un...

  • adoptarea unui regim alimentar bogat în legume și fructe proaspete, care au un conținut ridicat de vitamine și antioxidanți;


  • consumul unei cantități cât mai mari de lichide, pentru a se evita deshidratarea;


  • pentru a preveni infectarea altor copii, este important să ținem copilul bolnav acasă și să evităm pe cât posibil comunitățile, cum ar fi creșa sau grădinița.


Încă de la primele simptome ale virozei respiratorii, este important să administrăm tratamentul prescris de medicul pediatru, pentru a preveni apariția simptomelor mai grave. De asemenea, trebuie să aplicăm toate măsurile necesare pentru a proteja copilul de o viroză respiratorie, evitarea contactului cu persoane contaminate și frecventarea locurilor aglomerate, precum și păstrarea unei igiene riguroase a mâinilor prin spălarea frecventă.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.