Zi de zi ne lovim de prezenta anumitor factori care ne perturba sanatatea. Tot ce putem face este sa limitam pe cat posibil actiunea nociva a acestora, chiar daca uneori acest lucru pare imposibil.

De-a lungul timpului s-a demonstrat ca persoanele foarte sanatoase, atat la nivel fizic, cat si mental, dau un randament cu mult mai mare decat cei cu afectiuni minore, framantati de diferite dureri, de anxietate, de stres, de griji sau de alte probleme, care, la prima vedere, par insignifiante.

Exista suficient de multe cauze despre care e bine sa luam seama si carora sa le neutralizam efectele in scopul de realiza un scut eficient in apararea sanatatii.

Poluarea

Disparitia anuala a zonelor impadurite dauneaza atat solului si locuintelor din zona, cat si sanatatii, prin privarea populatiei de nivelul optim de oxigen. Asistam practic la un film de groaza in care finalul nu pare a fi dintre cele mai bune, mai ales ca numarul de puieti plantati anual este la un nivel inferior ingrijorator.

In calitate de locuitori ai zonelor urbane suntem, de altfel, expusi mirosurilor emanate de rafinariile locale, dar si de poluarea provocata de miile de masini care circula zilnic strazile oraselor.

Recent au existat discutii si controverse interminabile pe retelele de socializare cu privire la deseurile de orice gen care au impanzit orasele tarii. Divergentele dintre primarii si firmele de salubrizare au avut o repercursiune neplacuta tot asupra populatiei, care a fost obligata, intr-un fel sau altul, sa suporte mizeria si mirosurile neplacute.

Stresul

Un alt factor, la fel de puternic si perturbant precum poluarea, este stresul. Indiferent de directia gandurilor noastre, stresul sta la baza cugetarilor negative, de orice fel. Fie ca acestea vin din zona datoriilor banesti, rate bancare sau dari la stat, fie ca stau lalolalta cu grijile familiale in ce priveste alimentatia si confortul zilnic.

Este obligatoriu pentru sanatate sa eliminam astfel de ganduri din cotidian. Putem recurge la meditatie, la cititul cartilor, la socializarea mult mai activa cu familia si apropiatii, la discutii pasnice cu colegii de la serviciu si, desigur, la incercarea solutionarii, pe rand, a neclaritatilor care pot fi rezolvate.

Lipsa alimentatiei corecte si excesul de alcool

Pana nu demult, majoritatea persoanelor doar mancau. Nicidecum nu se hraneau. Odata ce senzatia de foame aparea in organism, fiecare om manca ce avea la dispozitie. Fara a sti de fapt ce sta la baza producerii produselor pe care le consuma. Toate aceste neglijente de ordin informativ au stau si inca stau la baza diferitelor afectiuni si boli ale zilelor noastre.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Nu doar ca lumea refuza sa se informeze corect despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa, ci exagereaza notabil si cu consumul bauturilor alcoolice, factor ce dauneaza grav tuturor organelor importante ale organismului.

Este benefic sa ne schimbam atitudinea fata de propria noastra viata si sa renuntam la ce ne dauneaza. Primul pas este acela de a ne informa, apoi, treptat, putem insera in meniurile zilei hrana sanatoasa, neprocesata.

Lipsa dispozitivelor de masurare a tensiunii si a oxigenului din sange

Ne confruntam cu o perioada delicata a existentei noastre pe Terra. Pandemia nu doar ca a cuprins fizic globul pamantesc, dar a reusit sa distruga si psihic tot mai multe persoane. Fie cauza fricii de contaminare sau mai rau, din cauza fricii de moarte.

Este cazul sa ne adunam gandurile si sa indepartam fricile. Trebuie sa gandim pragmatic si cu argumente. Ca sa putem emite argumentele solide care stau la baza sanatatii noastre fizice si mentale, trebuie sa demonstram asta cu rezultate. Iar rezultatele se pot obtine doar prin test.

Citeste si:
4 factori care influențează prețul criptomonedelor
4 factori care influențează...

Cu alte cuvinte, pentru a ne sti in siguranta este recomandat sa utilizam un tensiometru modern pentru verificarea zilnica a tensiunii arteriale. Orice rezultat care nu corespunde intervalului optim trebuie raportat imediat medicului de familie.

Si cum doar prin verificare putem fi siguri de anumite informatii, ni se recomanda si utilizarea pulsoximetrului, pentru verificarea nivelului oxigenului din sange. Practic, aceasta este principala dauna pe care virusul Covid 19 o face organismului. Il priveaza de oxigen.

Cu cat suntem mai atenti la “mutarile” pe care le facem pe “tabla” vietii, cu atat vom neutraliza sau chiar anihila problemele de orice gen existente in jurul nostru.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.