În aceste zile se discută restricțiile care vor fi în vigoare de Crăciun și de Revelion. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat au venit cu recomandări în fața românilor.

Autoritățile discută despre restricțiile care vor fi în vigoare de Crăciun și Revelion

Până acum, se cunoaște că, în noaptea dintre ani, nu se va organiza un concert în Piața Constituției. În schimb, oamenii vor putea circula în voie, iar restaurantele vor fi deschise, însă nu se știe la ce capacitate vor funcționa sau până la ce oră vor primi clienți. Măsurile care vor fi în vigoare de sărbători ar urma să fie adoptate la finalul acestei săptămâni sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare.

Între timp, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a trimis o listă cu propuneri guvernului. Aceștia solicită autorităților să aibă de sărbători programul prelungit până la ora 02.00, iar de Revelion programul să fie nelimitat, capacitatea restaurantelor să fie de 70% și să se mențină restricția cu certificatul verde. Afaceriștii spun că e vitală o relaxare a măsurilor în această perioadă, dat fiind că luna decembrie este cea mai profitabilă din an pentru industrie.

Cât despre recomandări, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis românilor, într-o conferință de presă, că petrecerile cu un număr mare de persoane de Revelion nu sunt cea mai bună alegere în contextul crizei sanitare. Oficialul a completat că îndeamnă oamenii să respecte măsurile de protecție în continuare, chiar dacă incidența COVID-19 rămâne scăzută. De asemenea, a spus că „nu vor fi luate măsuri stupide” pe care românii să nu le poată respecta.

Întrebat dacă e posibil ca la 00.00, de Revelion, oamenii să nu aibă voie să iasă în stradă să sărbătorească trecerea dintre ani, Rafila a răspuns: „Discutăm acest lucru, dar nu vor fi luate măsuri stupide care să facă imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu”.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

„Vom avea o presiune suplimentară datorată acestei tulpini Omicron și cred că fiecare trebuie să înțelegem că e responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja personal și pe cei cu care intrăm în contact”, a adăugat Alexandru Rafila.

Raed Arafat: „Speranța noastră este ca oamenii să petreacă cât mai aproape de normal”

„Depinde cum evoluăm. Dacă continuă să scadă, dacă rămânem stabili, vor fi minime măsuri sanitare de sănătate publică care vor trebui să fie implementate. Nu pot să vă spun despre activităţi la acest moment, ce activităţi pot să fie restricţionate sau nu, dar clar totul depinde de modul în care evoluează. Încă este foarte devreme. Cred că va trebui să fie analizat cel puţin undeva prin 10-15 decembrie să vedem care este situaţia.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Speranţa noastră este ca oamenii să poată să îşi petreacă în condiţii de respectare a unor măsuri de sănătate publică, să petreacă cât mai aproape de normal, dar acest lucru nu poate fi confirmat la acest moment", a spus Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.