Durerile de dinți nu trebuie să fie privite ca pe ceva obișnuit, nu trebuie ignorate. De aceea trebuie mers la cabinetul stomatologic din Buzău, sau din orice altă localitate, de îndată ce apare durerea, nu atunci când aceasta devine insuportabilă. 

 

Tipuri de dureri de dinți

Sunt mai multe tipuri de dureri de dinți:


  • durere acută: de cele mai multe ori este concentrată într-o singură zonă și se datorează sensibilității locale. Poate fi vorba despre o carie dentară, smalț dentar sărit, dinți crăpați, infecție dentară, carie nerezolvată.


  • durere intensă: durerea se extinde în zona capului, gâtului și urechilor. Este o durere puternică și foarte greu de localizat. Poate fi cauzată de inflamații ale sinusului sau otitei.


  • durere la contact sau mișcare: este durerea care apare la atingerea cu limba sau cu alt dinte, sau la atingerea cu alimentele reci sau fierbinți. Durerea aceasta dispare după câteva secunde și poate lăsa în urmă o durere surdă.


  • durerea dinților din zona mandibulei: devine mai puternică la căscat, vorbit, mestecat. Pot fi probleme ale mandibulei sau poate fi o consecință a scrâșnitului dinților.


  • durere la nivelul maxilarului: este o durere care se amplifică odată cu mișcarea capului. Poate fi însoțită și de alte simptome precum: nas înfundat sau lăcrimare excesivă.


  • durere pulsatilă: este o durere care crește și scade. De aceea dă pacientului senzația de zvâcnire.


Cauzele durerilor de dinți

Cauzele durerilor de dinți sunt foarte variate. În cele ce urmează menționăm cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți.


  • Caria dentară: caria își face apariția atunci când nu sunt respectate regulile de bază ale igienei orale, sau alte reguli de nutriție precum: consum excesiv de alimente dulci sau acide. Caria nu provoacă durere neapărat, ci o sensibilitate aparte a dintelui afectat.


  • Sensibilitatea la rece sau cald: această sensibilitate se instalează atunci când există o sensibilizare a smalțului dentar cauzat de o infecție. Așa se explică de ce atunci când pacientul bea băuturi reci sau calde se resimte o durere la nivelul dinților.

    Citeste si:
    Tratamentul laser în stomatologia pediatrică - ce afecțiuni dentare...
    Tratamentul laser în...

  • Infecția dentară: se ajunge la infecție dentară atunci când o carie nu este tratată la timp, este vorba de o afecțiune gingivală sau este afectat un molar de minte. Infecția se poate evidenția printr-o inflamație a gingiei, printr-o durere de dinți, dar și printr-o sensibilitate la cald sau rece. Durerea provocată de infecția dentară este de tip pulsatil și este o puternică.


  • Fisurile dentare: pot apărea pe suprafața oricărui dinte, dar cel mai adesea fisurile apar pe suprafața molarilor și premolarilor. De cele mai multe ori, fisurile dentare apar în urma bruxismului (scrâșnit din dinți), sau al obturațiilor mari. Durerea este însoțită de o sensibilitate deosebită la cald și rece.


  • Afecțiunea parodontală (gingivită, parodontită, parodontoză): este o inflamare a țesutului gingival. Este rezultatul direct al unei igiene orale deficitare, dar sunt și alți factori care pot contribui. Simptomele sunt: culoare roșie a gingiilor, respirație urât mirositoare, prezența durerii. Ceea ce ar trebui reținut este faptul că sensibilitatea dentară și sensibilitatea gingivală pot fi simptome ale apariției unei gingivite. Este greu, chiar și în aceste condiții, ca pacientul să-și dea seama că are o problemă dentară.

    Citeste si:
    Care sunt semnalele care indică o vizită la medicul stomatolog
    Care sunt semnalele care...

  • Retracție gingivală: presupune o retragere a gingiei din poziția sa normală și expunerea rădăcinei dintelui. În acest caz dintele devine vulnerabil și predispus la apariția unor infecții.


  • Eroziunea smalțului: dentina devine hipersensibilă atunci când pacientul consumă alimente și băuturi acide, sau atunci când periajul este agresiv sau se face cu ajutorul unei periuțe care nu este potrivită. În cazul eroziunii smalțului, durerea apare în timpul mesei și dispare odată cu finalizarea procesului.


  • Traumatisme dentare: poate fi vorba despre fracturi de dinți, sau dinți sparți. În cazul în care are loc un traumatism la nivelul dintelui, pacientul poate resimți durere. Pe de altă parte însă sunt și cazuri în care un dinte este ciobit ușor, dar pacientul nu simte durere.

    Citeste si:
    Alina Eremia are probleme de sănătate. Artista și-a spus durerea în...
    Alina Eremia are probleme de...

Sunt și alte cauze ale durerilor de dinți, nu mai puțin importante:


  • aparat ortodontic purtat necorespunzător;


  • abcese dentare;


  • apariția măselelor de minte;


  • inflamări în urma infiltrării unor resturi alimentare în gingie;


  • inflamații gingivale.


Cauzele durerilor de dinți la copii

Cel mai adesea, durerile de dinți la copii sunt cauzate de:


  • apariția dinților (între 3 luni și 6 ani);


  • căderea dinților de lapte;


  • existența unor carii;


  • existența unor infecții;


  • apariția dinților permanenți în alte poziții față de dinții de lapte:


Indiferent de cauzele care provoacă durerea de dinți, este important să mergi la un control stomatologic pentru a afla care este cauza și pentru a primi recomandări de tratament din partea stomatologului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Decembrie 2021 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.