Deși oficial nu se vând și nu se recomandă de către medici, antiviralele produse în afara Uniunii Europene sau în SUA sunt la îndemâna oamenilor, fiind vândute la tarabele din aproape toate piețele din România. Chiar dacă nu e autorizat, unii experți susțin că medicamentul ajută în formele ușoare și medii ale bolii COVID-19. Gigi Becali: „Pot să fabric Arbivir(Arbidol) pentru toată țara, 10.000 de pastile pe oră”. 

 

Medicamente vândute la tarabe. Gigi Becali: „Pot să fabric Arbidol”

Antiviralele aduse din Rusia, Ucraina sau Republica Moldova se găsesc aproape la orice tarabă în piețele din nordul și estul țării. De pildă, conform Observator, în Piața Mare din Suceava, vânzătorii au și indicații pentru bolnavi.

  • Reporter: De unde iau?
  • Comerciant: Vă dau eu. Am luat pentru mine patru cutii, două eu, două le dau, două iau pentru mine.
  • R: Dar cum se iau astea, nu ştiu?
  • C:Când are simptome aşa, ia câte trei pe zi. Într-o cutie sunt 10 pastile. Iei o săptămână. O cutie iei deocamdată.
  • Arbivir sau Arbidol? Arbivir. Sunt foarte bune, să ştiţi. Am luat şi eu, când am luat? În luna lu aprilie.
  • R:Cât aţi zis că e?
  • C:70 de lei.

În Maramureș s-ar vinde la negru

În timp ce polițiștii din Suceava au confiscat deja câteva sute de tablete, autoritățile din Maramureș au transmis că au primit sesizări că astfel de medicamente s-ar vinde la negru.

„Eu discut despre medicamentele care au autorizaţie de punere pe piaţă. Despre cele care nu au autorizaţie de punere pe piaţă, nu sunt omologate de ANM sau de Comisia Europeană a Medicamentului, nu pot discuta”, a declarat Rareș Pop, director DSP Maramureș.

„E un medicament care e folosit în Europa şi discutăm de o situaţie de război. Nu avem atât de multe soluţii terapeutice, mă refer la tratamente mai ales pe cale orală, care să poată fi administrate acasă, cu scopul de a peveni formele severe încât să renunţăm la el”, a explicat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș.

Declarațiile lui Becali

Patronul FCSB mărturisește că produce deja acest medicament în laboratorul clinicii sale și că este dispus să-l doneze, dacă va fi autorizat: „Orice medicament poate fi fabricat la noi, în România. E foarte simplu, orice medicament are o analiză de substanţe şi iei substanţa aia activă, pui concentraţia cât trebuie să o pui, iei din China şi din India substanţa activă şi faci medicamentul ăla.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Pot să fabric Arbidol pentru toată ţara, am aparatul care face 10.000 de pastile pe oră. Substanţa activă se ia din India sau din China. E foarte ieftină. Pe mine mă costă un tratament de Arbidol 3 euro”.

Ședință la Palatul Victoria pe tema asigurării accesului pacienților la medicamente. Nicio concluzie

Luni a avut loc o întâlnire de lucru pe tema asigurării accesului pacienților la medicamente, la care au participat ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, consilierul onorific al prim-ministrului, Nelu Tătaru, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), directorul Terapia Cluj, Bogdan Ungureanu, directorul Antibiotice S.A, Nani Ionel și directorul general Zentiva, Simona Cocoș. Oficialii nu au ajuns la nicio concluzie, așa că discuțiile urmează să fie reluate săptămâna viitoare.

Citeste si:
Gigi Becali, reacție cutremurătoare în ceea ce privește războiul...
Gigi Becali, reacție...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.