Alexandru Rafila, principalul comunicator al PSD pe domeniul sanitar, a declarat vineri că e nevoie de o carantină națională de o lună, care să scadă repede numărul de morți COVID-19.

Alexandru Rafila vrea carantină la nivel național de o lună

„Da, dar una care să țină cont de realități. Trebuie să fie o reducere a activităților sprijinită de populație, care se face împreună cu participarea celor afectați, explicată și acceptată de comun acord. Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”, a spus oficialul, întrebat de ziariști dacă propune o carantină la nivel național.

El a completat că a purtat discuții cu reprezentanții mediului privat și ai sindicatelor și va trimite guvernului o serie de propuneri. Printre acestea se numără reducerea activității în sectorul HoReCa, „pentru o perioadă limitată de timp”, despre care a mai spus că e susținută de organizațiile patronale, dar cu condiția ca guvernul să-și asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate.

„Toate lumea are dreptul la opinie. Totuși, fiecare trebuie să înțeleagă, suntem afectați de acest număr înfiorător de 500 de decese zilnic. Noi putem controla acest lucru într-un timp mai scurt, pentru a limita pagubele umane și economice. Sau putem veni cu jumătăți de măsură și tergiversări, și rămânem în fruntea clasamentul la morți. Lucrul acesta e intolerabil.

„Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activitățile să rămână deschise. Această situație de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncredrea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanți. Dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a declarat Rafila.

Cât despre legea privind obligativitatea certificatului verde, care a picat zilele trecute în Senat, el a spus că PSD va propune amendamente în Camera Deputaților: „Proiectul de lege nu trebuie să fie discriminatoriu și nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului de sănătate. O formă rescrisă a proiectului trebuie să fie pe o perioadă foarte clar determinată, nu doar pe perioada stării de alertă, care durează de un an și jumătate. Nu putem să nu sprijinim și accesul la testare, dar trebuie încurajat de stat, iar prevederile legate de plata testelor nu credem că sunt bune”.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2021 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.