Trei specialiști în sănătate susțin că există șanse mari ca următoarea mutație a noului coronavirus să provină din România. Care sunt factorii care determină apariția unei noi mutații a virusului și ce ar însemna o „tulpină românească”?

Trei specialiști în sănătate prevăd o nouă variantă COVID-19. „Tulpina românească” ar putea fi un coșmar

Cei trei experți care au tras concluzia declară că își bazează afirmația pe o răspândire accelerată a virusului în rândul unei populații prea puțin imunizate. Astfel, se poate ajunge la apariția unei mutații locale.

În plus, variantele COVID-19 apar atunci când virusul ajunge într-o zonă unde găsește o populație densă și unde nivelul de interacțiune socială este ridicat. Dacă este să ne luăm după aglomerația din mall-uri, piețe sau din mijloacele de transport în comun, România se încadrează.

8 tulpini principale ale noului coronavirus


  • Reuters a analizat peste 185.000 de genoame care se gasesc in baza de date dedicata COVID-19 - GISAID - Global Initiative on Sharing Avian influenza Data. Aceasta adună la nivel global datele genetice ale noului coronavirus ca sursă validă de informații pentru oamenii de știință, pentru a monitoriza progresia modificării virusului și a pandemiei. Analiza a arătat că până în ianuarie 2021 erau prezente 8 tulpini principale ale SARS-CoV-2.

  • Tulpina L - este tulpina originala, detectata in orasul chinez Wuhan in decembrie 2019 (tulpina L aproape a disparut in prezent);

  • Tulpina S - la inceputul anului 2020 s-a produs o mutatie cu aparitia tulpinei S;

  • Tulpinile V si G - au urmat alte mutatii cu aparitia acestor doua noi tulpini (Tulpina G a suferit mutatii ulterioare cu aparitia unor subgrupuri GR, GH si GV; Tulpina dominanta in prezent este tulpina G; Subgrupul GV este dominant in Europa in prezent; Acest lucru este important, deoarece tulpinile G includ o mutatie care inlesneste legarea proteinei S (S vine de la „Spike”, aspectul caracteristic, cu “tepi” al virusului) de receptorii de pe celulele din organism, ceea ce ar putea creste probabilitatea de infectare si transmitere a virusului);

  • Tulpina VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, 2020, luna 12, varianta 01) cunoscuta si sub denumirile de VOC-202012/01 (Variant of Concern 202012/01) sau B.1.1.7 - a fost identificata in decembrie 2020 in Marea Britanie; se pare ca se caracterizeaza printr-o rata de transmitere mult mai mare comparativ cu alte tulpini;

  • Tulpina O - mai multe mutatii diferite rare care au fost grupate impreuna sub aceasta tulpina.Ce este o mutație

O mutație este o modificare în materialul genetic al virusului. Genomul COVID-19 este un set complet de instrucțiuni genetice înscrise într-un cod care are 30.000 de nucleotide. Specialiștii chinezi au făcut publică secvența materialului genetic al acestui virus în data de 11 ianuarie 2020. Mutația sa este o caracteristică normală în ciclul de viață al unui virus. În momentul când un virus se multiplică în interiorul celulei afectate, se produc milioane de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazdă.

Retail jobs

Acestea se vor transmite de la acea persoană la alta. Dat fiind că acest proces se face la o rată foarte crescută, riscul de apariție a mutațiilor este mare. Față de alte virusuri ARN, o particularitate a noului coronavirus o reprezintă faptul că acesta dispune de un sistem de corectare a copiilor, ceea ce înseamnă că, atunci când se replică, se face corecția copiilor. Acest lucru determină o probabilitate mai mică de apariție a mutațiilor genetice, cum se întâmplă în cazul virusului HIV, de pildă. - reginamaria.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.