Pandemia de COVID-19 a agravat şi mai mult problemele de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor pe plan global, domeniu care necesită o alocare de fonduri suplimentare, avertizează UNICEF într-un raport publicat marţi.

Pandemia COVID-19 a afectat sănătatea mintală a tinerilor

''Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Şi înainte de apariţia acesteia, mult prea mulţi copii care sufereau de probleme de sănătate mintală nu primeau îngrijiri de specialitate'', a spus directorul general al UNICEF, Henrietta Fiore, într-un comunicat.

UNICEF, agenţia ONU specializată în domeniul drepturilor copiilor, a publicat marţi un raport despre sănătatea mintală a copiilor pe plan global, cu prilejul unei conferinţe internaţionale despre sănătate mintală organizată la Paris şi intitulată ''Mind Our Rights, Now!''.

La nivel mondial, ''mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată'' şi ''aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă'', potrivit UNICEF.

„Educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost influenţată negativ''

Potrivit raportului însă, ''doar circa 2% din bugetele publice alocate sănătăţii sunt destinate domeniului sănătăţii mintale pe plan global''. Conform UNICEF, situaţia a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile impuse pentru combaterea acesteia.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

''Cel puţin un copil din şapte pe plan global a fost în mod direct afectat de restricţiile de tip lockdown, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost influenţată negativ'', a subliniat organizaţia.

''Perturbarea activităţilor cotidiene, a educaţiei, a activităţilor recreative, precum şi preocupările legate de veniturile şi sănătatea familiei au generat în rândul multor tineri un sentiment de teamă, de furie şi de îngrijorare privind viitorul'', a continuat aceasta.

UNICEF solicită fonduri pentru sănătatea mintală a tinerilor

În raportul său, UNICEF a făcut apel la ''alocarea de urgenţă a unor fonduri pentru sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor'', menționează Agerpres.

''Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică (...). Am neglijat pentru mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele cu venituri mici, importanţa înţelegerii acestui aspect şi alocarea de fonduri suficiente în acest domeniu'', a punctat Henrietta Fiore.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 28 octombrie 2021. Rata de pozitivare a fost de...
Bilanț COVID-19, 28 octombrie...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.