Incendiul de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din România reprezintă o nouă zi neagră pentru sistemul sanitar din România. 10 bolnavi se aflau în acea zi acolo: 7 femei și 3 bărbați. Pacientele au decedat, unele arse, altele intoxicate cu fum. Astăzi, bilanțul crește cu încă un deces.

Bilanțul victimelor incendiului din Constanța a ajuns la opt decese

Marți dimineață, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a confirmat că unul dintre răniții în urma incendiului a murit. Bilanțul a ajuns la opt. Anchetatorii caută prin cenușă orice indiciu care ar putea explica apariția flamei. Au fost zeci de polițiști criminaliști în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, procurori și un specialist în INSEMEX. Până la acest moment, nu se știe din ce salon, de la ce aparat sau în ce împrejurimi a pornit focul.

Procurorul Zafer Sadac a spus că „este foarte mult de investigat, pot spune că am făcut deocamdată abia o investigare de cel mult 30% la fața locului. Urmează să luăm fiecare salon, fiecare încăpere”.

Pe de altă parte, un cadru medical de acolo a avertizat, în repetate rânduri, încă de la începutul anului, că unitatea medicală este vulnerabilă. Se temea că nu va dura mult până se va produce o explozie.

„Spitalul de boli infecţioase Constanța a funcţionat în ultimele 18 luni sub o presiune fantastică. Resursele materiale şi umane fiind extrem de solicitate. Să ştiţi că dacă nu se vor lua măsuri clare, coerente, lucrurile se vor repeta”, a explicat Cora Mitroi Maxim, medic Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Și managerul destituit al spitalului, Stela Halichidis, declară că a cerut bani, încă de anul trecut, pentru refacerea instalațiilor electrice, cât și pentru montarea unor senzori de incendiu. Primarul de la malul mării, Vergil Chitac, a recunoscut, într-un mesaj, că nu a suplimentat fondurile pentru clinică fiindcă aceasta era prinsă într-un proiect european, care avea finanțarea aprobată, numai că banii nu veniseră încă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.