Premierul Florin Cîțu va primi astăzi, în jurul orei 11:30, doza de rapel (booster) împotriva COVID-19, la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”. Vaccinarea cu doza 3 a început din 28 septembrie.

Premierul Florin Cîțu se vaccinează cu doza booster

„Am luat decizia ca începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinuri pe bază de ARN mesager”, a spus Cîțu.

Conform Comitetului de vaccinare, doza 3 este recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme sever, adică persoanelor vulnerabile (cei peste 65 de ani, cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ).

Accesul la imunizare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de ser anti-COVID-19, chiar dacă au istoric de trecere prin boală, potrivit CNCAV.

Rapelul se va face doar cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, oricare ar fi schema inițială. Persoanele imunizate cu Astra Zeneca vor face doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Cât despre cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, ser valabil în România din data de 4 mai, pentru ei, doza booster nu este necesară, la acest moment.

Programarea pentru doza 3

Programarea pentru administrarea dozei booster se va face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare ori prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu ori fără adăpost, inocularea va fi efectuată cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică. Oamenii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi menționată schema de vaccinare, în care va fi precizat faptul că s-au imunizat cu trei doze.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, arată Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.