Incendiu de amploare la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Mai mulți oameni care erau internați la ATI au murit. Pacienții au fost evacuați de urgență de pompierii; unii au fost scoși chiar și pe ferestre. În sprijinul echipajului aflat la fața locului a fost cerut ajutor și din alte județe limitrofe. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au deschis deja dosar penal pentru ucidere din culpă. Pemierul Florin Cîțu a ieșit la declarații și cere demisia responsabililor.

Anunțul lui Florin Cîțu după tragedia de la Constanța


  • Este de neacceptat să se întâmplă acest lucru în spitale.

  • Ministerul Sănătății să se uite la soluții.

  • Am cerut anchetă să vedem cum s-a pregătit valul 4.

  • Am luat două decizii: l-am sunat pe domnul primar al Constanței și am cerut să demită managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Costanța, Stela Halichidis, și și am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ARMCS care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare privind acreditarea spitalelor. La acest spital din Constanța erau mai multe nereguli și am văzut că președintele nu a făcut nici o evaluare, s-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere a managerilor de spitale.

  • Aștept răspunsul de la specialiști să vedem dacă această tragedie putea fi evitată.

  • Avem mai multe nereguli la spitalul din Constanța.
  • Așa cum am cerut MS să pregătească valul 4, în acest moment este important ca Ministerul Sănătății să se uite care sunt soluțiile pe termen scurt ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Este o presiune pe sistemul de sănătate, așteptăm măsurile ca această presiune să fie redusă.

Autoritățile au greșit numărul persoanelor decedate

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că erori de comunicare pot să apară atunci când situația este în dinamică. Declarația oficialului apare după ce autoritățile au greșit numărul persoanelor decedate în incendiul de la spitalul din Constanța. Inițial, acestea au raportat nouă morți, dar procurorul de caz le-a contrazis spunând că este vorba despre șapte morți.

„Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime. (...) Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar.”, a spus Arafat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2021 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.