Doar 13 zile are cel mai mic pacient infectat cu COVID-19. Sugarul este internat la spital, în Iași. Care este starea sa și cum a ajuns să se infecteze?

Cel mai mic pacient cu COVID-19 are 13 zile

Bebelușul s-a născut în urmă cu nici măcar două săptămâni la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. După apariția primelor simptome de boală, copilul a fost testat, iar rezultatul a ieșit pozitiv. Sugarul se află acum internat pe secția ATI a Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria", acolo unde sunt în total șase copii cu forme medii de boală.

Doctorii care îl au în grijă spun că starea bebelușului de 13 zile este stabilă, nu este intubat și nu are alte probleme de sănătate. El ar fi luat boala de la mama lui, internată și ea la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.

Ministerul Sănătății a informat că de acum părinții confirmați cu noul virus vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie, acolo unde sunt îngrijiți și pruncii lor. Între timp, numărul de cazuri noi se menține în continuare ridicat. Marți (14 septembrie), de exemplu, au fost raportate 3.929 de cazuri de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

Anterior, cel mai mic bebeluș infectat cu noul coronavirus, în valul 4, avea 21 de zile și era asimptomatic. Odată cu micuțul a fost internată și mama lui, în vârstă de 27 de ani, nevaccinată. Starea celor doi a fost bună pe tot parcursul timpului petrecut în spitalul din Timișoara, acolo unde au primit tratament.

Copiii și infecția cu noul coronavirus

Potrivit medicover.ro, procentul micuților infectați cu COVID-19 este mai mic decât cel al adulților, iar riscul de a dezvolta simptome severe ori complicații ale bolii există, dar sunt mult mai reduse. Pe de altă parte, în continuare este o anumită incertitudine cu privire la copiii asimptomatici, adică în ce măsură pot transmite aceștia boala.

Simptomatologie la copii

Simptomele COVID-19 sunt comune gripei. Nu există diferențe clare între simptomele date de gripă și cele date de COVID-19, dar diagnosticul de certitudine se stabilește prin testare RT-PCR. Totuși, studiile spun că mai mulți micuți cu COVID-19 au avut febră, diaree, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap și dureri în gât în momentul diagnosticului.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Procentul însă este nesemnificativ. De asemenea, cei mici pot prezenta și oboseală, dureri musculare, stare generală modificată. În cazuri severe, chiar și penumonie și insuficiență respiratorie acută.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Septembrie 2021 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.