Femeile din București și Ilfov cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani vor putea beneficia gratuit de testul Papanicolau. Pentru aceasta, este nevoie ca pacienta să fi avut boli oncologice. În România, anual se înregistrează peste 4.000 de cazuri de cancer de col.

Testul Babeș-Papanicolau, gratuit pentru femeile din București și Ilfov

Anual, peste 4.000 de cazuri de cancer de col sunt depistate în România. Multe dintre paciente ajung mult prea târziu la medic, deoarece nu fac cu regularitate testul Babeș-Papanicolau. Prin urmare, Institutul Oncologic București au lansat o campanie prin care femeile din București și Ilfov se pot testa gratuit dacă au între 25 și 64 de ani.

Narcisa este una dintre femeile care s-a luptat cu cancerul ovarian timp de 7 ani. Timp de 4 ani, femeia a suferit 4 intervenții chirurgicale, două linii de chimioterapie și foarte mult stres și tratament și căutări.

„Eu am descoperit-o undeva la începutul anului 2013 și recunosc că a fost o perioadă în care nu m-am simțit bine, m-am tot căutat, dar nu mi s-a pus un diagnostic cert. Probabil că era într-o fază incipientă și la un moment dat am fost operată la începutul anului 2014 cand boala era destul de avansata”, a povestit Narcisa, pacientă vindecată de cancer ovarian.

Ce spun specialiștii despre testul Babeș-Papanicolau

Multe femei însă evită să meargă să efectueze testul și ajung la medic în momentul în care deja nu se mai poate face nimic. Coordonatorii campaniei pentru depistarea cancerului de col încearcă să schimbe gândirea femeilor și să le încurajeze să meargă regulat oentru a-și face analizele.

Citeste si:
Clădiri, da, trotuare...ba. Lângă București, oamenii circulă cu...
Clădiri, da, trotuare...ba....

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

„Au venit persoane care nu au fost investigate de mai mult de 15 ani, am avut feedback pozitiv, s-au bucurat de existența acestui program susținut de Ministerul Sănătății. Programul de screening nu este o investigație regulată, este doar o testare pentru femeia asimptomatică, fără manifestare de boală. Putem să descoperim în fază incipientă niște leziuni care pot fi tratate înainte de a se transforma în boală neoplazică activă”, a spus Alina Moldovan, coordonator campanie în București și Ilfov.

Testul Papanicolau se poate face în mai multe localități din județul Ilfov în acest weekend la centrul mobil de testare. Caravana va ajunge și în Sectorul 3 al Capitalei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.