Femeile din București și Ilfov cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani vor putea beneficia gratuit de testul Papanicolau. Pentru aceasta, este nevoie ca pacienta să fi avut boli oncologice. În România, anual se înregistrează peste 4.000 de cazuri de cancer de col.

Testul Babeș-Papanicolau, gratuit pentru femeile din București și Ilfov

Anual, peste 4.000 de cazuri de cancer de col sunt depistate în România. Multe dintre paciente ajung mult prea târziu la medic, deoarece nu fac cu regularitate testul Babeș-Papanicolau. Prin urmare, Institutul Oncologic București au lansat o campanie prin care femeile din București și Ilfov se pot testa gratuit dacă au între 25 și 64 de ani.

Narcisa este una dintre femeile care s-a luptat cu cancerul ovarian timp de 7 ani. Timp de 4 ani, femeia a suferit 4 intervenții chirurgicale, două linii de chimioterapie și foarte mult stres și tratament și căutări.

„Eu am descoperit-o undeva la începutul anului 2013 și recunosc că a fost o perioadă în care nu m-am simțit bine, m-am tot căutat, dar nu mi s-a pus un diagnostic cert. Probabil că era într-o fază incipientă și la un moment dat am fost operată la începutul anului 2014 cand boala era destul de avansata”, a povestit Narcisa, pacientă vindecată de cancer ovarian.

Ce spun specialiștii despre testul Babeș-Papanicolau

Multe femei însă evită să meargă să efectueze testul și ajung la medic în momentul în care deja nu se mai poate face nimic. Coordonatorii campaniei pentru depistarea cancerului de col încearcă să schimbe gândirea femeilor și să le încurajeze să meargă regulat oentru a-și face analizele.

„Au venit persoane care nu au fost investigate de mai mult de 15 ani, am avut feedback pozitiv, s-au bucurat de existența acestui program susținut de Ministerul Sănătății. Programul de screening nu este o investigație regulată, este doar o testare pentru femeia asimptomatică, fără manifestare de boală. Putem să descoperim în fază incipientă niște leziuni care pot fi tratate înainte de a se transforma în boală neoplazică activă”, a spus Alina Moldovan, coordonator campanie în București și Ilfov.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Testul Papanicolau se poate face în mai multe localități din județul Ilfov în acest weekend la centrul mobil de testare. Caravana va ajunge și în Sectorul 3 al Capitalei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2021 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.