Medicul Virgil Musta susține că România ar putea reveni la o serie de restricții dacă se va constata o transmitere comunitară a noii tulpini de COVID-19. Acesta a mai menționat că există deja un plan de intrare în alertă în cazul în care o nouă tulpină va fi descoperită.

România ar putea aplica noi restricții dacă noua tulpină se va transmite comunitar

Medicul Virgil Musta a menționat că peste 70 de țări se luptă cu această nouă tulpină a coronavirusului - Delta. Situația este destul de alarmantă deoarece această tulpină are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinii engleze. Cadrul medical este de părere că această tulpină se va transmite mult mai rapid decât celelalte.

„Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinii Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta pentru b1.ro.

Rezistența noilor tulpini la vaccin

Specialistul mai spune că noile variante de coronavirus, tulpina Delta sau cea indiană este mai rezistentă la vaccinuri, însă acest lucru nu înseamnă că ele nu vor conduce la evitarea formelor grave.

“Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

Măsuri în cazul unei trasmiteri comunitare

Medicul a menționat că există un plan gata pregătit în cazul în care apare o nouă tulpină de coronavirus sau dacă tulpina Delta se va transmite comunitar.

“Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a mai spus Virgil Musta.

Citeste si:
Spitalele impun restricţii după creșterea rapidă a cazurilor de...
Spitalele impun restricţii...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2021 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.