Cei care suferă de cancer și de leucemie se pot vaccina împotriva COVID-19. O spun chiar medicii Alexandru Rafila, Simin Florescu și Adrian Marinescu. Aceștia adaugă că și cei care suferă de diabet, boli autoimune sau boli renale trebuie să se vaccineze pentru că sunt în grupa de risc.

Cei trei medici infecționiști au vorbit depre riscurile pe care le presupune vaccinul împotriva coronavirus.

Recomandări pentru bolnavii cu afecțiuni cardiace

„Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, susține medicul Adrian Marinescu.

Simin Florescu spune că în cazul unei peroasoane care are limfom, este permis vaccinul.

„Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc.”

În cazul celor care au astm bronșic și alergii

„Cu siguranță că se vaccinează. Discuția legată de alergii e în felul următor. Contraindicație cel puțin formală la vaccinare ar avea cei care au un istoric de alergie severă, ca de exemplu șoc anafilactic.”, afirmă Alexandru Marinescu.

„Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul.”, completează Simin Florescu.

Simin Florescu mai precizează că și cei care fac dializă sau au afecțiuni renale se pot vaccina. „Intră la categoriile de risc acești pacienți și sunt chiar printre primii care ar trebui vaccinați.”

Alexandru Rafila susține că în rândul pacienților dializați, mortalitatea a fost foarte ridicată pentru cei care au trecut prin boală și crede că este una dintre categoriile care trebuie vaccinată cu prioritate.

Boli autoimune

„Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi.”, adaugă Simin Florescu potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2021 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.