Este din nou Crăciun și este momentul să ne relaxăm, să ne adunăm lângă cei dragi, lângă familia apropiată și să uităm de rutina zilnică și de grijile ei. Așadar, această perioadă este specială prin încărcătura ei emoțională și tot speciale sunt mesele tradiționale românești.

În acest an masa de Crăciun ar trebui să fie altfel, să gătim tradițional, însă nu la fel de mult cantitativ. Să căutăm calitatea și gustul în vechile rețete. Suntem mai puțini la masă, doar familia apropiată si cantități uriașe de mâncăruri gătite pentru aceste zile implică obligativitatea consumării lor.

Mai ales dacă s-a ținut post, cantitățile de alimente pe bază de carne de porc, chiar și de curcan, se vor consuma cu moderație pentru a nu declanșa suferințe digestive care să necesite prezentarea la camera de garda. În camerele de gardă medicii sunt extenuați de cazurile severe de pacienți cu Covid 19 și ar fi o lipsă totală de respect să le cerem ajutorul pentru că…s-a mâncat și băut fără control.

În acest sens e necesar să avem o strategie pentru aceste zile speciale, ca de exemplu:


  • Divizarea meniului pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră - trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă "avalanșă" și astfel și riscul indigestiei va fi diminuat;

  • Alegerea unor gustări ușoare: bucăți de mușchi file sau de pui sau curcan, brânză mai puțin fermentată

  • Atenție la mărimea porției - trebuie să se urmărească aromele și calitatea alimentelor și nu obținerea unui stomac plin

  • Evitarea alimentelor grase și prăjite, precum și a sosurilor grele (chiar și în salate) și preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan și pește și a legumelor din salate

  • Limitarea alimentelor care favorizează indigestia: suc de portocale sau băuturile carbogazoase dulci, condimentele în exces și, în general, alimentele acide

  • Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea tulburările gastrointestinale;

  • Apa - trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantități mici și dese pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul);

  • Alcoolul - consumul acestuia necesită o atenție sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arterială a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sărbători se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme. Vinul roșu este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creșterea cantității consumate. Pentru a ține o evidentă clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat, precizează antena3.ro.

  • După masă: o plimbare ușoară de măcar o jumătate de oră ar putea ajuta mult digestia și ne-ar da o stare cu adevărat bună! Crăciun Fericit!
Citeste si:
Alimente surpriză pentru a supraviețui caniculei
Alimentele surpriză care te...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Decembrie 2020 - 02 : 12

Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.