Resveratrolul este un antioxidant cu numeroase beneficii pentru sănătate, care poate fi găsit în diferite alimente, dar care poate fi administrat și sub formă de suplimente alimentare.

Resveratrolul este un compus ce aparține clasei de stilbenoide, un polifenol care se găsește în plante, fructe și legume. Cea mai mare cantitatea de resveratrolul este conținută însă de fructele în culori închise cum sunt struguri negri, afine, mure, zmeură. Studiile făcute de-a lungul timpului au demonstrate calitățile imbatabile ale resveratrolului și anume efectul antioxidant, capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânirii a pielii, efecte benefice asupra bunei funcționari a creierului și funcțiilor cognitive și un aliat de nădejde în prevenția bolilor de inimă și protejarea sănătății sistemului cardiovascular.

Care sunt cele mai bune surse de resveratrol și ce alimente ar trebui să incluzi în dietă pentru a te bucură de efectele benefice ale acestuia.


  • Strugurii negri care conțin o cantitate mare de resveratrol în special în semințe și coajă, precum și vitamine importante. Pentru efectele benefice ale resveratrolului se pot consumă atât strugurii, cât și vinul obținut din struguri negri, doză recomandată fiind de un pahar de vin roșu pe zi.

  • Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și au o valoare nutritivă mare.

  • Ciocolata neagră este una dintre cele mai importante surse de antioxidanți.

  • Arahidele (alune, caju, fistic etc.), care conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale (magneziu, fier);

  • Rădăcina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneză), din care se face ceaiul Itadori, un remediu natural folosit în zona asiatică pentru combaterea problemelor cardiovasculare și a atacurilor de cord. Aceasta este planta cu ce mai mare conținut de resveratrol.


Resveratrolul poate fi luat și sub formă de suplimente alimentare obținute din extract de fructe negre, struguri sau Polygonum cuspidatum. Aceste suplimente protejează organismul având un puternic efect antioxidant.

Care sunt efectele benefice ale resveratrolului

Resveratrolul este tot mai căutat datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, precum și pentru efectele benefice pe care le are în prevenirea și tratarea unor afecțiuni. Important de menționat însă este faptul că nu există încă studii care să garanteze eficiența administrării resveratrolului în tratarea sigură a unor probleme de sănătate sau în ameliorarea unor afecțiuni. Beneficiile sale sunt însă importante și pot avea un rol important în prevenție.

Reducerea tensiunii arteriale: resveratrolul ajută la scăderea presiunii exercitată la nivelul arterelor prin stimularea producției de oxid nitric, un compus care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației.

Reglarea nivelului insulinei în organism: pacienții care suferă de diabet vor resimți efectele benefice ale resveratrolului. Acesta are capacitatea de a opri acțiunea enzimei care transformă glucoza în sorbitol. Atunci când există o cantitate mare de sorbitol în organism, cresc nivelul stresului oxidativ și riscul de apariție a diabetului, deoarece se produc dezechilibre în procesul de asimilare a glucozei.

Citeste si:
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm produse de patiserie...
Motivul pentru care nu este...

Încetinirea procesului de îmbătrânire: rolul antioxidant al resveratrolul se observă asupra modului în care acesta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Antioxidanții neutralizează acțiunea radicalilor liberi, care distrug celulele sănătoase și provoacă dezechilibre la nivelul organismului. Printre dezechilibrele cauzate de radicalii liberi se numără și îmbătrânirea accelerată a pielii. Această este una dintre calitățile care fac că resveratrolul să fie un compus important din multe produse cosmetice cu rol anti-aging.

Scăderea nivelului colesterolului „rău“: resveratrolul reduce efectul enzimei care controlează producția colesterolului, limitând acțiunea lui dăunătoare cum ar fi apariția unor probleme cardiovasculare foarte grave.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Protejarea creierului și a funcțiilor cognitive: resveratrolul contribuie la încetinirea procesului de de degenerare a celulelor cerebrale, prin calitățile sale antioxidante și antiinflamatoare recunoscute.

Ameliorarea durerilor musculare și osoase: resveratrolul ajută la protejarea cartilajelor datorită acțiunii antioxidante și antiinflamatoare, prevenind, astfel, deteriorarea lor și apariția unor dureri sau umflături.

Combaterea formării celulelor canceroase: resveratrolul poate avea un rol important în suprimarea celulelor canceroase. Important de menționat este însă faptul că resveratrolul nu este un tratament împotriva acestei boli.

Combaterea apariției bolii Alzheimer: resveratrolul inhibă producția de beta-amiloide, proteine ce contribuie la declanșarea bolii Alzheimer.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Efectele secundare ale resveratrolului

Resveratrolul nu are efecte secundare semnificative, nici măcar atunci când este consumat în doze prea mari. Important de menționat este totuși faptul că resveratrolul poate interfera cu medicamentele anticoagulante sau antiinflamatoare, crescând riscul de apariție a hemoragiilor.


Despre autor:


Ultima actualizare: 18 Decembrie 2020 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.