Uniunea Europeană ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru a-şi asigura sute de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi CureVac.

Potrivit unui oficial european implicat în discuţiile cu grupurile farmaceutice, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preţ total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preţ care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziţionate alte 100 milioane de doze de vaccin, a adăugat oficialul.

Aceste detalii legate de preţ, care până acum nu au fost dezvăluite, confirmă faptul că Uniunea Europeană va plăti mai puţin decât SUA pentru fiecare doză de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer. Sursa a mai spus că acordul convenit include şi o asigurare că ţările UE vor primi despăgubiri dacă producătorul farmaceutic american va direcţiona dozele de vaccin către SUA.

Separat, Uniunea Europeană a acceptat să plătească 10 euro pentru fiecare din cele 225 de milioane de doze iniţiale de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de CureVac, ceea ce înseamnă un discount faţă de preţul de 12 euro pe care compania l-a stabilit iniţial. Recent blocul comunitar a ajuns la un acord cu CureVac pentru a-şi asigura până la 405 milioane doze de vaccin, dintre care 180 de milioane sunt opţionale.

Oficialul european a mai spus că firma CureVac să angajat să înceapă să livreze vaccinul începând de la finele lunii martie 2021. Deocamdată nu este clar dacă cele 180 de milioane de doze opţionale vor costa 10 sau 12 euro pentru fiecare doză. Dacă ar costa 10 euro pentru fiecare doză, blocul comunitar ar urma să plătească 4,05 miliarde de euro pentru toate cele 405 milioane de doze, menționează stirileprotv.ro.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2020 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.