Postul Crăciunului este un post ușor, al bucuriei și bogat în mese la care se consumă pește. Acest produs este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase afecțiuni.

Beneficiile consumului de pește sunt cunoscute și îl recomandă spre consum constant:


  • Reduce colesterolul și trigliceridele

  • Favorizează scăderea tensiunii arteriale

  • Ajută la întărirea imunității

  • Protejează creierul și reduce riscul instalării depresiei

  • Protejează pielea împotriva îmbătrănirii precoce

  • Ajută glanda tiroidă să funcționeze normal

  • Diminuează procesele inflamatoare

Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Acești acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn depunerile de grăsimi pe pereţii acestora.

Tot acizii grași omega 3 din pește sunt capabili să îmbunătățească activitatea intelectuală a copiilor și să prevină apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative în cazul vârstnicilor. S-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puţin predispuse riscului de a suferi de demențe de tip Alzheimer. Acizii grași omega 3 au și rol antiinflamator, motiv pentru care peștele este indicat în aceasta perioada cu vreme rece.

Cel mai indicat este peștele fiert, gătit la abur, grătar sau la cuptor

Carnea de peşte este mai uşor de digerat decât alte feluri de carne. Depinde însă de modul în care o preparăm! A mânca pește prăjit în ulei, asortat cu maioneză și cartofi prăjiți, nu înseamnă că s-a beneficiat de o masă sănătoasă. Cel mai indicat este peştele fiert, preparat la abur (în steamer), la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi, ulei de măsline). Astfel îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. În ceea ce priveşte alimentele cu care poate fi asociat, peştele poate fi pus pe aceeaşi farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod tradițional, este delicios cu mămăliguță. De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Dacă a fost congelat, se gătește numai dup ace ne asiguram ca textura si mirosul carnii nu sunt alterate. Nu se recongelează!

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Peștele conservat sau afumat - de evitat!

Anumite metode de conservare îi pot modifica proprietățile, de aceea e de evitat consumul de pește afumat sau la conservă. Peştele afumat este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conţine şi sare și alte substanţe nocive, motiv pentru care este indicat doar ocazional, în cantități mici, de poftă. Nici conservele din pește nu sunt prea indicate, deoarece pot conține prea multă sare, aditivi, conservanți.

Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat. Practic peștele nu are contraindicații. Singurele precauții se referă la tipurile de pește care trăiesc în ape poluate și care pot conține mercur (unele specii oceanice), menționează antena3.ro

Citeste si:
Păstrează-ți casa curată! 5 trucuri pentru spălarea suprafețelor...
Păstrează-ți casa curată! 5...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2020 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.