Reprezentantul României la OMS și candidat la parlamentare pe listele PSD, Alexandru Rafila contrazice declarația făcută de premierul Ludovic Orban, potrivit căreia copiii ar fi „răspândaci” ai virusului Covid-19.

Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că adolescenții nu se infectează la școală, ci când nu sunt supravegheați de părinți și profesori. „Adolescenții sunt răspândaci de virus”, afirmă premierul, care precizează că aceștia nu dezvoltă forme grave și majoritatea sunt asimptomatici.

Nu copiii sunt un vector al transmiterii. Copiii nu sunt răspândaci. Toate studiile arată acest lucru. Copiii din școala primară nu sunt răspândaci, lucrul ăsta este foarte bine stabilit de studii, și cu toate astea școlile s-au închis”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta susține că școlile trebuie să funcționeze, pentru că nici această măsură și nici cea a închiderii piețelor nu sunt niște soluții fiabile.

Școala trebuie să funcționeze în condiții de siguranță în ceea ce privește transmiterea acestei boli. Comerțul cu produse alimentare trebuie la fel. Soluția este să organizăm comerțul, să organizăm școala, în așa fel încât să reducem la minim posibilitatea transmiterii. Închiderea școlilor, a piețelor, nu rezolvă problema, pentru că, pe de o parte, creează o presiune pe alte zone, închidem piețele, se supraaglomerează hipermarketurile”, a mai spus Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila propune ca una dintre măsurile aplicabile în această perioadă să fie redeschiderea școlilor pentru copiii de până în clasa a patra.

Cred că cea mai bună soluție ar fi să putem să avem măcar filozofia unei organizări care să minimalizeze transmiterea. Una dintre soluții ar fi reluarea școlilor la copiii de până-n clasa a patra”, a mai spus Rafila.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Noiembrie 2020 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.