Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) arată că România are cea mai mare rata a deceselor provocate de Covid-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că acest indicator demonstrează că mulți oameni infectați din țara noastră sunt cu comorbidități și a precizat că „avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes”.

ECDC a prezentat raportul situației din România din ultimele două săptămâni, dar Rafila susține că țara noastră se află pe primul loc de aproximativ o lună și jumătate.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces.

E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment.

Citeste si:
Bilanțul Covid-19: 7.753 de cazuri noi și 196 de decese în ultimele...
Bilanțul Covid-19: 7.753 de...

Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Rafila în cadrul unei emisiuni la Digi24.

De asemenea, medicul mai arată că, pe baza statisticilor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

Pe de altă parte, adaugă el, au fost și țări în care evoluția cazurilor a fost „fulminantă”, cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Citeste si:
UE ar putea cheltui 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile...
UE ar putea cheltui 10...

„Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri. Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale persoalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a mai spus Rafila.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.