Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a avertizat că, în scurt timp, România va atinge 2000 de cazuri COVID-19 pe zi.

Acesta dă vina pe Guvern și spune că ritmul în care ajung oamenii să fie testati pentru coronavirus este cât se poate de limitat.

„În aceste condiții, singura variantă disponibilă ar fi să testeze săptămânal populațiile santinelă, populațiile care sunt în contact cu număr mare de oameni - personal medical, șofer de autobuz, angajați în supermarketuri - și care, unul singur dintre ei dacă se infectează, constituie un focar semnificativ pentru viitor. Astfel ne putem da seama – dacă crește numărul de medici și asistente, crește numărul celor infectați. La rândul lor, cei care vin la spital și au simptome trebuie tratați ca și cum ar fi deja infectați. Nu putem să ne permitem să continuăm să îi testăm, să așteptăm câteva zile și în felul ăsta nu avansăm nicăieri, ne îndreptăm, fără îndoială, către un lockdown nou. Eu zic că, în maxim două săptămâni, ajungem la 2000 de cazuri pe zi”, a explicat acesta în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

De asemenea, Răzvan Cherecheș își exprimă dezacordul în ceea ce privește testarea cu prioritate a persoanelor care pleacă în concedii în afara țării, justificând faptul că există un conflict între politicieni și instituțiile de sănătate publică.

„Noi îi prioritizăm pe cei care pleacă să își lase banii în altă țară, în loc să încurajăm populația să își facă concediile în țară și să continuăm să-i testăm pe cei care sunt vulnerabili ca să protejăm populația noastră. Prioritizându-i pe cei care pleacă, îi facem un serviciu Greciei și altor țări, în timp ce ne facem un deserviciu nouă. Aici este mai degrabă orientarea spre câștigarea de voturi decât protejarea propriei populații”, a mai spus profesorul.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Iulie 2020 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.