Sanatate 1 Mai 2020 15:50

Doctorul Adrian Marinescu a anunțat că 3 pacienți de la secția de Terapie Intensivă a Institutului „Matei Balș” din Capitală au primit plasmă de la persoane vindecate de virusul COVID-19.

Această premieră în România a avut loc la Insitutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, joi, după ora 22:00.

Medicii au cerut consimțământul familiei, apoi au realizat procedura, prima de acest fel pentru un pacient cu coronavirus.

Această plasma este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie”, a declarat medicul primar boli infecțioase, Adrian Marinescu.

Medicul a spus că procedura a decurs bine, iar rezultatele se vor vedea abia zilele viitoare.

Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoare”, mai spus Adrian Marinescu.

Plasma a fost administrată prin perfuzie, ca tratament ajutător, pe lângă alte terapii antivirale, și urmează ca acest tratament să fie continuat timp de 2-3 zile, în doza corespunzătoare fiecărui pacient.

Pentru fiecare pacient în parte se alege doza corespunzătoare, şi varianta cea mai bună pentru că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul având în vedere că e un pacient cu stare generală gravă şi aici vorbim şi de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului”, a mai spus medicul primar boli infecțioase.

Deocamdată, medicii nu au posibilitatea să stabilească cantitatea de anticorpi din plasma prelevată de la pacienții vindecați, există doar indicații pentru momentul în care să se realizeze prelevarea.

Nu există posibilitatea de a doza, există doar indicaţii în ce moment să se facă această prelevare, faptul că pacientul în momentul prelevării are aceşti anticorpi de tip IGG, asta se face cam peste tot în lume. Este dorinţa de a ajuta cât se poate de mult, şi mai ales cu toţii ne dorim, mai ales într-o situaţie gravă să existe aceste miracole”, a mai spus Adrian Marinescu, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Mircea Geoană (NATO): România nu a fost probabil niciodată atât de...
Mircea Geoană (NATO): România...

Trei pacienți aflați la secția de Terapie Intensivă a Institutului „Matei Balș” au primit plasmă hiperimună.

Acest tratament are rezultate foarte bune în peste 30 de țări.

În România există acum 4 aparate de plasmafereză, date în folosință de o firmă privată, pe o perioadă de un an. Încă 14 astfel de aparate vor fi aduse în țară.


Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Mai 2020 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.