Sanatate25 Martie 202009:32de Cristina Marin

Lectura de un minut

Medicamentele vitale pentru pacienţii cu boli cronice se găsesc foarte greu în farmaciile din România. Pacienţii care suferă de diabet sau au probleme cu glanda tiroidă se află în pericol în această perioadă. Mulţi dintre pacienţi şi-au făcut stocuri de medicamente acasă şi au lăsat alţi bolnavi fără tratamentele vitale.

Zeci de mii de pacienţi diabetici trec foarte greu prin această perioadă fiindcă nu găsesc medicamentele de care au nevoie urgentă. Oamenii nu au de unde să cumpere tratamentul care e vital pentru ei.

"Am primit mai multe sesizări în ultimele săptămâni cu privire la lipsa metforminului din farmaciile din România. (...) Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 II în cea mai mare parte sunt persoane vârstnice care dacă nu îşi iau tratamentul ajung la un dezechilibru glicemic", susține unul dintre reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor Diabetici din România.

"O astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contexul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat", menționează Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Citeste si:
Peste 10.000 de cutii de Euthyrox ar putea fi aduse în România
Peste 10.000 de cutii de...

De asemenea, pacienţii cu afecţuni ale glandei tiroide se află în pericol din cauza lipsei medicamentelor esenţiale.

"În contexul pandemiei cu coronavirus pentru că foarte multe ţări se vor aproviziona suplimentar sau vor fi probleme de disponibilitatea materiei prime, toată această criză se poate accentua", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian.

Citeste si:
Pacienții cu boli cronice pot fi consultați GRATUIT online
Pacienții cu boli cronice pot...

Societatea Naţională de Medicina Familiei a mai transmis că "o astfel de situaţie nu e de dorit niciodată, dar în contexul pandemiei cu COVID-19 lipsa accesului la medicaţia de bază poate fi catastrofală, pentru că în această perioadă accesul la servicii medicale de specialitate este limitat".

Criza medicamentelor din farmacii din România este generată de cumpărăturile făcute în exces de către oameni.

Citeste si:
Asistenta care îngrijește bolnavi de coronavirus: ”Vecinii au...
Asistenta care îngrijește...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.