Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a postat un mesaj pe pagina personala de Facebook in care explica evolutia virusului Covid-19.

Potrivit acestuia, ne putem astepta la un varf al epidemiei catre jumătatea lunii aprilie, inceputul lunii mai.

Iata mesajul integral:

Cand va avea loc varful epidemiei de Covid19?

Vreau sa intelegeti cateva lucruri simple, clare si care nu sufera amendamente:

O epidemie isi atinge varful prin doar cateva mijloace:

1. Cand infecteaza pe toata lumea, moment la care unii vor trai, unii vor muri, se dezvolta imunitate la supravietuitori. Asta se poate intampla, in Covid19, in cateva luni, ceea ce ar fi catastrofic daca ne uitam la cifrele de mortalitate ( 5 – 7% dintre cei infectati, posibil mai scazut, spre 3 – 4% in populatia generala, adica un numar de 800 de mii de decese in Romania)

2. Instalarea platoului, odata instituite, si implementate corect si complet masurile preventive pentru transmiterea in comunitate. Vezi asta cand fractia de cazuri noi intra in progresie negativa fata de zilele precedente (factor de crestere a raspandirii subunitar. Spre exemplu in continuare Italia e la 1.15-1.2 zilnic, ceea ce in cifra absoluta e dramatic)

a. Virusul incubeaza 5 – 14 zile, durata bolii este de 10 – 14 zile

b. La o rata de contagiozitate de 2.3 – 2.9, ne uitam la un varf al epidemiei catre jumatatea lui Aprilie, inceput de luna mai

3. Ce se intampla dincolo de platou continua sa dureze alte cateva luni, si nu e exclus ca masuri restrictive sa fie re-aplicate la aparitia de noi focare cu multiplicare rapida

4. Drept urmare, de fapt, ce conteaza acum este reducerea la maxim a transmiterii in comunitate. Aici intervii tu. In toate modelele matematice, epidemiologice, masurile cele mai eficiente nu sunt cele medicale, ci acelea la care populatia adera din plin.

Sa luam Germania. Ei au un numar relativ mare de cazuri, si cea mai mica mortalitate. Motivul pentru care nemtii au transmitere in numar sustinut, dar relativ putine internari, deci merg pe scenariul #1, si controleaza scenariul #2, este pentru ca nemtii au disciplina sociala. Ei sunt aproximativ 10 – 12 zile in urma Italiei, considerata deja in stare de dezastru.

Citeste si:
Oana Roman, infectată cu COVID-19. Care este starea sa în acest...
Oana Roman, infectată cu...

Sa luam Franta. Franta adopta treptat, gradual masuri de scenariu 3. Au numar mare de cazuri, sunt in boom epidemiologic, se asteapta sa treaca de scenariu in urmatoarele zile. Ei sunt la 5 zile in urma Italiei, si pierd timp. Putin probabil sa-l recastige.

Sa luam Romania. Romania, Romania asta hulita de multi, injurata, scuipata, siluita de romani pentru ca asa ne place noua, este la 19 zile de scenariul Italiei. Avem o distanta de trei saptamani fata de dezastru, si PUTEM pastra distanta de trei saptamani in urmatoarea luna.

Romania a inregistrat pana acum 158 de cazuri de coronavirus, dintre care 19 au fost confirmate aseara. 3.008 persone sunt in carantina institutionalizata, iar 15.546 persone sunt aflate in carantina la domiciliu.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Martie 2020 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.