Din cauza modificărilor climatice recente, viticultorii se confruntă cu reducerea producției, a calității strugurilor și, implicit, a vinului. Însă, acestea nu sunt singurele provocări pe care le întâmpină. Infecțiile greu de controlat în momentele cheie, apariția formelor de rezistență și vandabilitatea scăzută a strugurilor sunt, de asemenea, probleme majore.

Pentru gestionarea lor este necesară o abordare modernă și preventivă. Descoperă în continuare ce măsuri poți implementa pentru a-ți optimiza strategia de protecție a plantației de viță de vie, pentru sezonul viitor.

Construiește, din timp, o strategie de prevenire și protecție

Pentru că în această perioadă a anului nu se aplică tratamente la vița de vie, este momentul potrivit în care să îți pregătești strategia pentru sezonul următor.

Pierderile de recoltă pot varia de la 10% până la 70-80%, în funcție de condițiile climatice, însă acestea pot fi eliminate. În acest sens, o soluție eficientă este adoptarea unei tehnologii inteligente, cum ar fi Smart Technology, care vine în ajutorul protecției culturilor de viță de vie și poate răspunde la toate provocările menționate anterior.

Această tehnologie cuprinde planuri de tratamente complexe pentru principalii agenți patogeni și le optimizează prin alternarea fungicidelor cu moduri de acțiune diferite. De asemenea, oferă o protecție sporită în perioadele cele mai vulnerabile ale viței de vie, nu influențează calitatea strugurilor și a vinului, dispune de caracteristici puternice ale produselor care securizează tratamentul și are un timp favorabil de pauză până la recoltare.

Protejează eficient vița de vie, chiar și în perioadele vulnerabile

În perioada de vegetație, cultura de viță de vie are perioade vulnerabile, iar acestea sunt:


  • înainte de înflorit;


  • după înflorit;


  • compactarea ciorchinelui;


  • intrarea în pârgă.


Dacă nu sunt aplicate tratamente eficiente de protecție, iar infecțiile se instalează în plantație, acestea vor fi greu de controlat, în special în aceste perioade vulnerabile, și pun în pericol recolta de struguri.

Citeste si:
ASAS: Frigul din aprilie a afectat in totalitate livezile
ASAS: Frigul din aprilie a...

Una dintre bolile care pot afecta vița de vie în momentele sale cele mai vulnerabile este făinarea. Aceasta poate fi combătută dacă aplici Cabrio® Top fungicid, cu efecte fiziologice, ce are la bază două substanțe active: metiram și piraclostrobin.

Produsul are un spectru de combatere larg, este o soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli, are o puternică acțiune preventivă și o durată lungă de protecție. În plus, contribuie la obținerea unor producții de foarte bună calitate.

Asigură protecția plantației, indiferent de condițiile meteorologice

Condițiile meteorologice sunt imprevizibile, însă, dacă ai o strategie de protecție bine pusă la punct și adaptată la variațiile de temperatură, vei putea proteja cultura în orice situație.

Citeste si:
Vita de Vie lanseaza clipul piesei "Pe plaja-n Vama la 5"
VIDEO  Vita de Vie lanseaza...

Spre exemplu, Revyona® este un fungicid de nouă generație, care conține Revysol® (mefentrifluconazol) și se poate aplica în diferite condiții, independent de vreme. Folosindu-l, vei crește atât calitatea, cât și vandabilitatea producției.

Alege produse de protecție care nu influențează calitatea strugurilor

Pentru a-ți asigura o recoltă abundentă și de o calitate ridicată, se recomandă utilizarea unor fungicide și erbicide care să nu pună în pericol integritatea gustului și a caracteristicilor strugurilor și, implicit, ale vinului.

Exemple de astfel de produse sunt fungicidele Delan® Pro, Cantus® și Scala® și erbicidul Stomp® Aqua.

Obține un bun management al rezistenței

Utilizarea frecventă și exclusivă a fungicidelor cu aceeași modalitate de acțiune poate duce la dezvoltarea unor forme de rezistență a patogenilor. Prevenirea apariției rezistenței se poate realiza prin adoptarea unor măsuri specifice, cum ar fi:

Citeste si:
Trupa Vita de Vie sarbatoreste 20 de ani de activitate
Trupa Vita de Vie...


  • alternarea produselor cu mecanisme diferite de acțiune, atât sistemice, cât și de contact;


  • utilizarea fungicidelor în combinații (produs + partener);


  • respectarea cu strictețe a dozelor recomandate, a intervalului dintre tratamente, a numărului maxim de tratamente pe sezon, conform indicațiilor de pe etichetă;


  • implementarea tratamentelor în mod preventiv;


  • adoptarea unui management integrat al bolilor, care să includă și măsuri agrotehnice corespunzătoare.


În concluzie, adoptă o abordare modernă și investește în tehnologii inteligente de protecție pentru a face față provocărilor complexe ale cultivării viței de vie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Ianuarie 2024 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.