Parfumeria de lux este un domeniu unde arta și opulența converg, captivând simțurile și evocând emoții profunde. Experții parfumieri, numiți în domeniu „nasuri”, creează arome care ne pot face să visăm, ne stârnesc amintiri dragi și ne îmbunătățesc viața cotidiană. În inima acestor adevărate capodopere olfactive se află uneori unele dintre cele mai rare și mai scumpe ingrediente.

Descoperă în articolul de mai jos cinci dintre cele mai rare și mai costisitoare ingrediente folosite la crearea unor parfumuri de lux.

Oud-ul

Cunoscut și ca lemn de agar, oud-ul este supranumit „aurul lichid” din domeniul parfumeriei. Un ingredient rar, este folosit la fabricarea anumitor parfumuri de nisa cu ingrediente de lux. Oud-ul este extras din duramenul rășinos al copacilor Aquilaria, care se găsesc mai ales în Asia de sud-est și unele părți din Orientul Mijlociu. Oud-ul este rezultatul unui mecanism natural de apărare al copacilor, ca reacție la infecțiile fungice. De aceea, doar un mic procent din copacii Aquilaria produc rășina, care are nevoie de ani să se acumuleze. Oud-ul are o aromă bogată, lemnoasă, cu note dulci și de fum și poate fi obținut în urma unui proces de extracție complex. Toate acestea fac din el unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite în parfumerie.

Ambra gri

Aceasta este un alt ingredient extraordinar și enigmatic folosit în parfumeria de lux. Substanța provine din sistemul digestiv al unor specii de cașalot. Secreția cerată se întărește în timp și este descoperită de obicei plutind la suprafața oceanului sau adusă la țărm. În pofida originii sale neobișnuite, ambra gri are o calitate remarcabilă, aceea de a îmbunătăți și de a fixa notele aromatice, oferind persistență și profunzime pentru un parfum cu miros lemnos, fresh sau oriental. Are o aromă complexă, cu note dulci, marine și de pământ. Pentru că se găsește rar și a fost interzisă recoltarea ei, prețul ambrei gri este foarte ridicat. Mulți producători de parfumuri folosesc în prezent versiuni sintetice ale ambrei gri, cea naturală rămânând un ingredient foarte râvnit pentru brandurile de lux.

Citeste si:
Ce ar fi bine să știi despre parfumurile bărbătești
Ce ar fi bine să știi despre...

Șofranul

Șofranul, cunoscut drept „aurul roșu” în rândul condimentelor, joacă, de asemenea, un rol important în parfumeria de lux. Extras din florile de Crocus sativus, șofranul este foarte apreciat pentru aroma sa bogată și complexă, cu note calde, dulci și ușor picante, care adaugă o tușă de eleganță și rafinament multor parfumuri de lux. Cultivarea și recoltarea florilor de șofran implică o muncă laborioasă. Pentru a produce un kilogram de șofran, poate fi nevoie de zeci de mii de flori și sute de ore de muncă meticuloasă. Raritatea și procesul laborios de cultivare a șofranului contribuie la statutul său de unul dintre cele mai scumpe ingrediente din parfumerie.

Irisul

Irisul este o floare delicată și elegantă, care oferă unul dintre cele mai căutate ingrediente în parfumeria de lux. Rizomul plantei este folosit pentru a se extrage untul de iris, care este un ingredient cheie pentru multe parfumuri de lux. Are o aromă pudrată, florală și ușor lemnoasă, untul de iris fiind folosit ca fixativ în parfumuri, pentru că oferă persistență. Rizomul de iris trebuie să treacă printr-un proces complex de uscare și de maturare, care durează mai mulți ani, pentru a ajunge să dezvolte aromele rafinate râvnite de parfumieri. Raritatea plantelor de înaltă calitate, precum și procesul laborios de extracție fac din iris unul dintre ingredientele de top în parfumeria de lux.

Citeste si:
4 parfumuri care îți vor transforma complet noul an
4 parfumuri care îți vor...

Uleiul de neroli

Uleiul de neroli, esența naturală a florii de portocal amar, și-a primit numele după orașul italian Nerola. A fost popularizat, la sfârșitul secolului al XVII-lea, în rândul nobilimii europene, de prințesa Marie-Anne Orsini. În prezent, portocalul amar este cultivat în țări precum Tunisia, Italia și Maroc. Pentru a produce un singur litru de ulei esențial de neroli, este nevoie de o tonă de flori de portocal amar, ceea ce face din acesta un alt ingredient foarte căutat de parfumierii de lux.

Ingredientele rare și scumpe precum cele prezentate mai sus sunt esența a ceea ce face ca unele parfumuri să fie atât de râvnite. Ele contribuie la costul total al produselor, dar adaugă și profunzime și o latură de opulență domeniului parfumeriei de lux.

Citeste si:
Top 6 note de bază în parfumuri ce conferă senzualitate
Top 6 note de bază în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Octombrie 2023 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.