Eficiența energetică a clădirilor reprezintă un deziderat important astăzi, iar confortul termic este căutat cu ardoare mai ales în verile din ce în ce mai calde sau în zilele geroase de iarnă. Cea mai bună Izolație termică exterioară are puterea de a materializa aceste dorințe justificate prin influența enormă pe care o are.

Este cunoscut faptul că izolația termică la exteriorul pereților are ca scop înfrânarea fenomenului de disipare a căldurii prin pereți, iarna din interior spre exterior și vara din exterior spre interior. Este de înțeles, având în vedere faptul că pereții unei case au suprafața cea mai mare de contact cu mediul exterior. De aici reiese cât de mare este influența izolării acestora; mai rămâne să fie descoperite particularitățile diferitelor materiale izolatoare.

Materiale cu caracter izolator și capacitatea lor de influență

Clădirile devin locuințe abia după izolarea lor termică. În timp, s-au descoperit și utilizat materiale cu caracter izolator din ce în ce mai eficiente și mai bine preparate astfel încât să fie din ce în ce mai ușor de aplicat.

Cel mai popular material izolator în România de astăzi este polistirenul expandat, deseori polistiren extrudat, pus în vânzare sub formă de panouri. Popularitatea polistirenului este împărțită cu vata bazaltică, un izolator termic bun evidențiat și prin buna capacitate de evaporare a apei, dar și prin capacitățile de izolație acustică.

Pentru a pune accent pe ecologie ori pentru a face mare economie cu izolația, unele persoane apelează la fibre de lemn, respectiv la celuloză în demersurile privind izolația. Dezavantajul este că fibra de lemn e mult prea costisitoare vis-a-vis de performanțele sale pentru ca însemnata cheltuială cu izolația să fie recuperată prea curând, iar celuloza are dezavantajul să se aglomereze de-a lungul anilor, sub acțiunea gravitației, lăsând porțiuni neizolate de perete exterior și, practic, zădărnicind tot efortul.

Citeste si:
Cum să obții aspectul de casă nouă: 3 schimbări de exterior pe care...
Cum să obții aspectul de casă...

Mai apoi, spuma poliuretanică. Aproape necunoscută acum un deceniu, spuma poliuretanică a devenit din ce în ce mai populară în rândul celor care caută să își izoleze pereții exteriori într-un alt mod, dar într-o manieră modernă, ecologică și eficientă în moduri unice.

Izolațiile din spumă poliuretanică au o influență enormă

Standardele de eficiență energetică includ un coeficient numit U, care în mod ideal atinge valoarea de 0.30 watt/mp. Pentru a atinge această valoare, polistirenul necesită un strat de cca. 100 mm aplicat pe exteriorul unui perete standard; vatei minerale îi sunt necesare 110 mm, iar fibrei de lemn, 120 mm.

Spumei poliuretanice îi sunt suficiente doar 30-60 mm pentru acest deziderat, iar dacă se aplică 100-150 mm grosime de material (în varianta sa mai densă), se atinge chiar standardul nZEB, cel mai înalt standard în materie de eficiență energetică a construcțiilor, nZEB fiind acronimul lui near Zero Energy Buildings.

Citeste si:
10 idei de activități de exterior pentru copii
10 idei de activități de...

Într-adevăr eficiență energetică din partea spumei poliuretanice!

Pentru a o putea apropia de titulatura de cea mai bună izolație termică exterioară, trebuie precizat și confortul termic sporit la interior, conferit de faptul că izolația din spumă se aplică în straturi succesive de material, astfel încât aderă perfect și uniform la materialul pereților, fără a găuri pereții și fără cadre de susținere. Fără muchii, colțuri sau fante neacoperite de izolație, iar cum confortul termic se resimte cel mai bine dacă lipsesc microcurenții de aer la interior, atunci uniformitatea izolației termice exterioare posibilă numai la spuma izolatoare este cireașa de pe tort în context.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2023 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.