Ingrediente pentru zacusca țărănească de vinete
• 3-4 kg de vinete coapte
• 2 kg de ardei gras roșu, gogoșari sau ardei kapia
• 1 kg de ceapă
• 500 ml de ulei
• foi de dafin
• 1 litru de bulion de roșii
• sare
• piper negru măcinat
• 3-4 borcane de dimensiuni mari pentru murături și zacuscă
Cum prepari zacusca țărănească de vinete
În primul rând va trebui să începi cu coacerea legumelor. Așa că poți încinge un grătar în curte sau poți pregăti o plită sau o tavă de cuptor, unde să așezi vinetele, alături de ardei. Înainte de a pune legumele la copt, nu uita să înțepi vinetele, astfel încât acestea să nu explodeze din cauza căldurii. Vinetele și ardeii se coc pe ambele părți, până când coaja începe să se înnegrească pe alocuri, iar miezul devine moale. După ce ai copt legumele, scoate vinetele într-o strecurătoare așezată deasupra chiuvetei sau a unui alt vas mai mare, astfel încât tot lichidul amărui al vinetelor să se scurgă.
Acoperă apoi vinetele cu un capac, pentru că aburii te vor ajuta să le decojești mai ușor. După ce s-au mai răcit, poți începe să le decojești sau poți alege să scobești conținutul cu o lingură de lemn și să îl pui într-o strecurătoare. Același lucru îl vei putea face și cu ardeii copți, lăsându-i să se aburească într-un vas cu capac, imediat ce i-ai luat de pe grătar. Curăță-i apoi, îndepărtând coaja arsă, cotorul și semințele.
Atunci când vei curăța legumele coapte pentru zacuscă, evită să folosești apă, pentru că acesta le va face să își piardă din aroma pe care au căpătat-o în timpul coacerii.
După ce ai scurs bine de tot lichidul din vinete, îl poți arunca, pentru că acesta este amărui. În schimb, poți păstra sucul lăsat de ardeii copți, care este dulce.
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Caută prin gospodărie un cuțit din ceramică sau din lemn pentru a toca vinetele mărunt, evitând folosirea unui obiect metalic, pentru că acesta va oxida legumele, iar vinetele se vor înnegri. În schimb, ardeii și ceapa se dau prin mașina de tocat.
Pregătește o oală încăpătoare în care să pui apoi ceapa, tot uleiul și o linguriță de sare. Este important să adaugi sarea de la început, astfel încât aceasta să extragă toată apa din ceapă. Ceapa se călește în jur de 10 minute, până când se înmoaie, iar apoi poți adăuga peste ea și ardeiul copt, amestecând bine.
După ce totul dă în clocot, poți adăuga și vinetele tocate mărunt. Pune apoi bulionul și o linguriță de piper măcinat și continuă să amesteci totul, reducând intensitatea focului. În timpul fierberii, oala poate fi acoperită cu un capac tras la o parte. Iar la fiecare sfert de oră, poți să amesteci zacusca, pentru a nu se lipi de fundul oalei. Zacusca nu ar trebui să fiarbă mai mult de o oră, pentru că toate ingredientele sunt deja gătite. La final, poți testa zacusca, pentru a vedea dacă aceasta este gata. Ar trebui să aibă o textură omogenă, ca o pastă.
HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de...
După ce ai oprit focul, toarnă zacusca fierbinte direct în borcanele sterilizate. Acestea se închid etanș cu capace opărite în prealabil cu apă fiartă. Borcanele se așază apoi într-o tavă metalică de aragaz, și se pun la cuptor pentru încă o oră, la o temperatură de 100°C. După ce ai stins cuptorul, poți depozita borcanele în cameră, acoperindu-le cu mai multe pături groase, astfel încât să se răcească lent și să le poți depozita apoi pe rafturile din cămară.
Chiar dacă rețeta de zacuscă cu vinete este una destul de complexă, rezultatul final va fi măsură, iar familia ta va putea savura pe timpul iernii cel mai delicios preparat.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Go big or Go home: cum să te extinzi în Silicon Valley ca firmă din România
Sursa: start-up.ro
-
Se vor scumpi produsele Sabon din cauza războiului din Fâșia Gaza? Răspunsul...
Sursa: retail.ro
-
Construind poduri, nu ziduri: Ghid pentru a dezvolta relații sănătoase
Sursa: garbo.ro
-
#GreenEnergy4Everyone – Claudiu Butacu: informarea, soluția pentru prosumatori
Sursa: green.start-up.ro
-
Digital Banking Scorecard: Beneficiile tehnologiei față în față cu nevoile...
Sursa: futurebanking.ro
-
Unilever separă branduri de înghețată ca Ben & Jerry's şi Magnum într-o nouă...
Sursa: wall-street.ro
-
O nouă despărțire în showbiz? Mario Fresh și-a șters toate pozele cu Alexia...
Sursa: kudika.ro