Dormitorul este, dintre toate încăperile,zona cea mai intimă, destinată pentru relaxare și odihnă. De aceea este important să se afle în cea mai liniștită parte a casei și să fie amenajat corespunzător misiunii pe care o are. Dacă îți dorești o cameră simplă, ce pune accent pe funcționalitate, dar care oferă un cadru confortabil și plăcut, e bine să te informezi înainte de a decora dormitorul, în așa fel încât să ai niște repere care fac procesul simplu și ușor, mai ales dacă o faci pentru prima dată.

Pentru început este esențial să ai o schiță cu dimensiunile exacte și eventualele particularități ale dormitorului. Alege un stil care să fie în acord cu preferințele tale și cu restul locuinței. Încearcă mai multe variante, pentru a te ajuta să te hotărăști.

Mobilierul – cum alegi elementele potrivite?

Paturi dormitor

Așa cum în living piesa centrală este canapeaua, în dormitor cea mai importantă piesă de mobilier este patul. Piața îți pune la dispoziție o varietate mare de paturi dormitor, așa că acordă-ți timp de prospectare, până găsești modelul perfect pentru tine. Caracteristicile de care să ții cont atunci când faci aceste căutări sunt: dimensiunile, materialele, modelul și prețul. Poți începe amenajarea cu alegerea patului și apoi să adaugi celelalte elemente de mobilier sau să gândești de la început tot ansamblul și să mergi pe varianta unui dormitor complet.

Dimensiunile patului le alegi în funcție de preferințe și nevoi, dar ia în calcul și dimensiunile încăperii, pentru a nu avea impresia de aglomerat. Într-un dormitor de dimensiuni mai mici, poți opta pentru un pat mai mic sau un pat încadrat de dulapuri, ce rezolvă nevoia de depozitare - în acest fel vei utiliza spațiul la maxim. Dacă ai un dormitor generos ca mărime, opțiunile sunt mai numeroase și poți alege ce mărime de pat dorești.

Materialele din care sunt făcute oricare dintre tipurile de paturi dormitor contribuie la rezistența, confortul și fiabilitatea de care te vei bucura. Cele mai utilizate materiale: PAL, MDF, lemn și combinații ale acestora și pot avea finisaje cu aspect lucios sau mat. O variantă pentru un interior cald și primitor sunt tipurile de paturi dormitor tapițate, care se potrivesc atât într-un dormitor modern, cât și într-unul clasic. Orice alegere faci, pune accent pe calitate, atât pentru cadrul patului, cât și pentru somieră și saltea, chiar dacă au un preț mai mare.

Citeste si:
Amenajarea biroului personal, secretul productivității
Amenajarea biroului personal,...

Modelul patului va cadra cu stilul ales pentru design, de aceea este preferabil să stabilești stilul camerei înainte de a cumpăra mobilierul. Totuși, un pat simplu se va încadra în majoritatea stilurilor.

Noptierele și comoda sunt piesele care se regăsesc în dormitor și au rol estetic și funcțional. Cel mai simplu este să alegi un pat cu noptiere și comoda din aceeași gamă, care vor contribui la crearea unui aspect armonios.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.