Tranziția către o economie circulară la nivelul Uniunii Europene se concentrează pe tratarea deșeurilor ca o resursă. Se dorește ca materialele utilizate să fie păstrate la un nivel înalt de calitate cât mai mult timp, punându-se accent pe valorificarea ambalajelor. Prin răspunderea extinsă a producătorului, agenții economici sunt obligați prin lege să gestioneze deșeurile de ambalaje, iar o OIREP poate prelua îndatoririle. Află care sunt avantajele unei astfel de colaborări și care sunt obiectivele pe care trebuie să le îndeplinești.

Responsabilitățile companiilor în relația cu mediul

Potrivit unei statistici Eurostat, în 2018 au fost generate 5,2 tone de deșeuri pentru fiecare locuitor al Uniunii Europene. Dintre acestea, doar 37,9% au ajuns să fie reciclate.

Deșeurile reprezintă o problemă serioasă pentru mediu: gropile de gunoi ocupă mult spațiu și poluează solul, aerul, dar și apa, în timp ce incinerarea poate duce la emisii de poluanți atmosferici. Deși reciclarea nu este o soluție perfectă, ne permite cel puțin să valorificăm deșeurile de ambalaje, printre care sticla, plasticul, hârtia și aluminiul. Iar această sarcină este responsabilitatea societății care aduce pe piață un produs.

Comisia Europeană a adoptat în 2014 mai multe măsuri menite să transforme Europa într-o economie circulată. Una dintre acestea este răspunderea extinsă a producătorului, care se bazează pe principiul „poluatorul plătește” (nu consumatorul final).

Potrivit art. 2 din Hotărârea nr. 621/2015, „principiile specifice activității de gestionare a deșeurilor de ambalaje sunt:

Citeste si:
Oroș: Refacerea coaliției și un guvern condus de Ludovic Orban este...
Oroș: Refacerea coaliției și...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

a) prevenirea producerii de deșeuri de ambalaje;

b) reutilizarea ambalajelor;

c) reciclarea deșeurilor de ambalaje;

d) alte forme de valorificare a deșeurilor de ambalaje care să conducă la reducerea cantităților eliminate prin depozitare finală.”

Citeste si:
Companiile vor oferi mese gratuite pentru a motiva angajații să...
Marile companii vor să ofere...

Astfel, producătorii care introduc pe piață ambalaje noi sunt obligați prin lege să gestioneze deșeurile generate de acestea. Sunt incluse toate tipurile: ambalaje primare, secundare, terțiare sau reutilizabile, indiferent de materialul din care sunt confecționate.

Ce ținte de reciclare trebuie să îndeplinească agenții economici?

Conform legii 249/2015, țintele anuale de reciclare în vigoare în 2021 sunt:

Agenții economici care nu reușesc să îndeplinească aceste obiective sunt nevoiți să plătească 2 RON per kg pentru diferența dintre ținta stabilită și cea efectiv realizată.

Ce înseamnă OIREP și cum te poate ajuta

Organizațiile de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului, cunoscute sub numele de OIREP, vin în ajutorul companiilor pentru îndeplinirea obiectivelor anuale mai sus menționate. Mai exact, are loc un transfer de responsabilitate către experții unei OIREP, care vor prelua toate îndatoririle.

Astfel, o OIREP se ocupă de următoarele:


  • preia responsabilitatea îndeplinirii obiectivelor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje;


  • verifică și asigură trasabilitatea deșeurilor;


  • întocmește rapoartele care trebuie trimise către Autoritatea Națională de Mediu;


  • plătește taxele datorate Fondului de Mediu

Atenție, OIREP-urile nu au rolul de a transfera deșeurile către firmele de reciclare. În schimb, au rolul unui intermediar care găsește cei mai buni colectori de pe piață.

Responsabilitatea extinsă a producătorului este un principiu politic care trebuie implementat printr-un set de mecanisme informative, economice și administrative. Pentru a economisi resurse proprii prețioase, transferă responsabilitatea către un OIREP și asigură-te că îndeplinești țintele anuale de valorificare a ambalajelor.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.