Grădina, terasa ori curtea sunt extensii practice ale casei, care te reprezintă în aceeași măsură ca designul interior, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Astfel, privită în cele mai mici detalii, și în funcție de spațiul de care dispui, formă, stilul preferat, amenajarea împrejurimilor locuinței este o misiune provocatoare, dar care poate deveni o adevărată plăcere.

Iată câteva modalități practice prin care curtea casei tale poate arăta impecabil:

Cum amenajezi curtea casei

Dacă te-ai săturat de asfalt și ziduri, adică de aspectul tipic citadin și simți că ai nevoie de o oază de natură de care să te bucuri în fiecare zi în care deschizi fereastra, curtea casei este spațiul în care îți poți pune în practică și cele mai îndrăznețe idei de amenajare exterioară.

Unul dintre aspectele importante este felul în care împrejmuiești grădina sau terasa, astfel încât soluțiile de amenajare să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi:


  • să fie practice;


  • să-ți permită montarea ușoară;


  • să prezinte rezistență la condițiile meteo, șocuri mecanice;


  • să fie realizate din materiale de calitate, cum ar fi lemn, oțel, PVC;


  • să poată fi ușor de integrat în orice tip de design, fie că optezi pentru cel rustic, vintage sau minimalist;


  • să aibă un preț convenabil.

Din această perspectivă, gardurile, paravanele, stâlpii, rolele de tip plasă, panourile de gard pot fi elemente perfecte care să te ajute să organizezi curtea eficient și estetic.

Apoi, dacă vrei să dedici o zonă din curte depozitării bicicletelor, diverselor unelte de grădinărit sau altor obiecte voluminoase, o poți amenaja cu stâlpi și panouri din lemn, oferind astfel impresia unui colț de natură, dar cu utilitate practică.

De asemenea, pentru a adăuga un plus de valoare și creativitate curții tale poți:


  • împrejmui gazonul cu mici pivoți din lemn;


  • adăuga din loc în loc felinare sau torțe de-a lungul potecilor;


  • acoperi cu pietriș sau pietre de munte diferite șanțuri;


  • decora curtea cu pitici de grădină și ornamente animate;


  • monta poteci din lemn pentru grădină.

Așadar, ai la dispoziție o varietate de modele de panouri de gard si accesorii care pot fi elementele perfecte care să te ajute să transformi curtea într-un spațiu de relaxare, foarte bine organizat, dar și original.

Citeste si:
5 materiale de care ai nevoie pentru amenajarea unei curți
5 materiale de care ai nevoie...

Cum alegi plantele potrivite pentru curte

Nu doar că oferă un aspect prietenos și estetic unei curți, dar florile, pomii, arbuștii și iarba sunt elemente indispensabile de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi curtea.

Înainte de a alege soiurile de plante și flori pe care le-ai vrea în curtea ta, e bine să iei în calcul câteva aspecte precum:


  • funcționalitatea curții - În funcție de spațiul de care dispui, poți cultiva, pe lângă flori și plante ornamentale, și zarzavaturi, legume ori pomi fructiferi. Totodată, poate vrei să amenajezi un heleșteu, un leagăn, o bucătărie exterioară.

Toate acestea depind de scopul pe care vrei să-l aibă curtea: să te relaxeze, să fie sursa ta de legume și fructe proaspete, să fie un loc de joacă pentru copii. În funcție de acest aspect, amenajezi parcele speciale pentru diferite soiuri de plante.

Citeste si:
Cum amenajezi baia în funcție de culorile preferate
Cum amenajezi baia în funcție...

  • design - Poți opta pentru stilul rustic, japonez, englezesc, adică designul care se potrivește cel mai bine personalității tale, dar și modului în care este amenajată casa în general. Totul, pentru a crea armonie vizuală. Astfel, alegi anumite culori pentru flori, plante de o înălțime potrivită, care cresc solitare sau în conglomerate.


  • accesorii - În curte, vei avea parcele cu diverse tipuri de plante, flori în ghivece, jardiniere, plante cultivate direct în pământ.

În funcție de toate aceste criterii, în curte își pot face loc o mulțime de specii de arbuști, pomi, tufe, plante cățărătoare sau târâtoare, suculente.

Cum organizezi curtea, pe zone funcționale

Nu ai mereu dispoziția necesară să te pregătești să ieși în oraș, dar ai vrea totuși să petreci timp de calitate cu familia și prietenii? În curtea ta poți amenaja un loc special și pentru astfel de momente. De pildă, montarea unui foișor sau organizarea unei zone de grătar, pe care să o utilezi adecvat, pot fi soluții practice pentru crearea unor spații în care să te relaxezi alături de cei dragi, indiferent de anotimp.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Totodată, hamacele și seturile de mese cu scaune din ratan sau răchită sunt numai bune pentru savurarea cafelei de dimineață, momentele de respiro și lectură în aer liber. Câteva rafturi practice și accesorii precum coșulețe și perne asortate vor aduce un plus de originalitate în curtea ta.

Amenajarea curții casei tale este o misiune care te provoacă la creativitate, dar și la găsirea unor soluții practice pentru a crea un spațiu deosebit nu doar din punct de vedere estetic, ci și din perspectivă funcțională. Înarmează-te cu răbdare, lasă-te inspirat de idei precum cele de mai sus și dă personalitate curții, indiferent de dimensiunile ei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.