Oferta magazinelor de gadgeturi este din ce în ce mai generoasă, astfel încât poți găsi foarte multe modele, branduri de electronice, dar și categorii diferite de produse, care, la prima vedere, par similare. Spre exemplu, ce să alegi între un workstation mobil sau un ultrabook obișnuit, dacă ai nevoie de un dispozitiv pe care să lucrezi de acasă pentru proiectele tale?

Chiar dacă aceste două categorii de gadgeturi arată la fel, în realitate ele sunt diferite. Un workstation are o putere de procesare mai mare, fiind alegerea ideală dacă ai nevoie de un dispozitiv pentru animație, grafică 3D, CAD, editare video sau analize de date.

Pe de altă parte, un laptop sau ultrabook obișnuit, cum este un Lenovo Thinkpad poate avea la rândul său specificații interne foarte bune, similare cu un workstation. Totuși, de cele mai multe ori este un produs mai accesibil și cu o performanță mai slabă, fiind recomandat pentru joburi care presupun redactarea de articole și navigarea online, dar și pentru vizionarea de filme sau jocuri.

Îți prezentăm în continuare care sunt recomandările noastre pentru un workstation și un ultrabook, astfel încât să poți alege dispozitivul potrivit pentru jobul tău.

Când să este suficient un ultrabook

Te sfătuim să cumperi un ultrabook dacă ai nevoie de un gadget pentru următoarele sarcini:


  • Cursuri online

  • Vizionare de filme

  • Redactare de articole/prezentări/lucrări de licență etc.

  • Documentare/cercetare online

  • Jocuri online

  • Navigare pe internet și comunicare online cu prietenii.

Laptopurile au specificații foarte diferite, prin urmare poți găsi modele foarte ieftine și unele foarte scumpe, cu specificații premium, cum ar fi un procesor Intel i7 și spațiu de stocare de până la 1TB.

Un ultrabook se poate conecta la diferite monitoare externe și la drivere DVD, astfel încât poți viziona orice filme dorești sau te poți juca online cu prietenii. Prin urmare, un ultrabook este recomandat pentru sarcini obișnuite, care nu presupun realizarea simultană a unui număr foarte mare de operațiuni.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Când să alegi un workstation

Pentru proiecte mai deosebite ai nevoie de un workstation, deci îți recomandăm să investești într-un dispozitiv de acest fel dacă îl vei folosi pentru:


  • Proiecte de design

  • Editare foto sau video

  • Analize de date

  • Proiecte de arhitectură sau inginerie

  • Animație.

Un workstation are o viteză de procesare mai rapidă și poate rula simultan multe aplicații sau programe, spre exemplu poți ține deschisă o fereastră cu un video și alta cu un desen CAD.

Aceste gadgeturi sunt mai scumpe, mai masive și consumă mai rapid bateria, dar au o performanță similară unui desktop, fiind esențiale dacă lucrezi în anumite domenii, precum cele menționate mai sus.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Decembrie 2020 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.