Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că propunerea ca alegerile din 2024 să fie comasate nu este susținută de partidul său, deoarece nu este posibilă din punct de vedere constituțional. Social-democrații vor mai avea o întâlnire pentru a lua o decizie finală legată de această propunere.

PSD se opune comasării alegerilor din 2024

Liderul PSD a anunțat că este contra comasării alegerilor din anul 2024, pentru că acestea nu sunt posibile din punct de vedere al Constituției.

Sunt discuţii, nu cred că se pot (comasa - n.r.), europarlamentarele este exclus să se comaseze cu ceva, pentru că sunt mult mai devreme. Părerea mea că alegerile locale nu pot fi comasate constituţional cu alegerile generale, vom vedea, vom avea discuţia în interiorul fiecărui partid", a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților nu este de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele generale, deoarece legea nu permite acest lucru.

„Nu, dar nu se poate constituţional. (...) E o decizie pe care avem suficient timp să o luăm. Nu cred că e bine nici pentru democraţie, dacă e să fiu corect. E corect ca fiecare dintre noi să gândim ce-i mai bine pentru democraţie, nu numai ce trăim în timp real, ce urmează şi după deciziile pe care le luăm", a spus liderul PSD.

Ciolacu spune că nici dacă constituțional acest lucru ar fi posibil nu ar susține o asemenea modificare, iar acest subiect nu reprezintă un moment critic pentru coaliţie.

Comasarea alegerilor a fost respinsă de UDMR din prima

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că partidul său nu salută ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Acesta a argumentat că aici sunt două aspecte care ţin de oportunitatea politică şi de constituţionalitatea şi legalitatea comasării alegerilor.

„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista", a explicat Kelemen Hunor.
Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

PNL a venit cu propunerea de comasare a alegerilor din 2024

Liberalii au venit cu ideea de comasare a alegerilor din 2024. PNL încearcă să îi convingă pe social-democrați să acceste propunerea, deoarece scopul politic al acestora este aportul pe care aleșii locali îl aduc, PNL pierzând foarte multe voturi între cele două rânduri de alegeri.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, decizia trebuie luată cât de curând pentru ca legislația să fie modificată până în toamnă. Însă decizia stă în mâinile PSD-ului, care încă nu a venit cu un răspuns ferm. PNL a adus o serie de argumente pentru această propunere începând de la cele economice, evitarea „oboselii electorale“, evitarea blocării administrației și multe altele.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2023 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.