Primarul Capitalei, Nicuşor Dan este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de abuz în serviciu și conflict de interese. Acesta este învinuit că s-ar fi numit în mod ilegal în fruntea mai multor instituţii din subordinea Primăriei. ANI a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi.

Edilul Capitalei este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, de abuz în serviciu și conflict de interese. ANI a sesizat Parchetul Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în acest caz. Se presupune că edilul Capitalei s-ar fi numit în unele funcții în mod ilegal. Urmează ca Prefectura să verifice cum a deținut Nicuşor Dan patru funcții în instituții publice.

ANI a menționat că în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicușor Dan a ocupat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice. Acestea au fost deținute fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, primarul general s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

"Nicușor Daniel Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003", arată ANI într-un comunicat transmis joi.

Prefectura Capitalei și Curtea de Conturi a României au fost sesizate în acest caz

Parchetul a fost sesizat pentru abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu existența indiciilor care fac referire la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

Citeste si:
Pregătirile pentru Târgul de Crăciun din București au început
Pregătirile pentru Târgul de...

„Astfel, amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

ANI a mai menționat că în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea în același timp a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, edilul a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu 3.000.000 de lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Aproape o mie de stații STB vor fi dotate cu panouri...
Nicușor Dan: „Aproape o mie...

În acest caz a fost sesizată și Prefectura Capitalei în ceea ce privește legalitatea exercitării celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte) de către Nicușor Dan, fără un mandat de reprezentare. Curtea de Conturi a României a fost sesizată și ea, cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale care i-a fost aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.