Au apărut noi detalii despre negocierile pentru Schengen în urma cărora România și Bulgaria au rămas din nou pe tușă. Croația i-ar fi strâns cu ușa pe austrieci, amenințându-i că îi lasă fără proiecte de infrastructură și fără gazoduct. În schimb, România ar fi venit cu o propunere la care Viena nu a ştiut cum să răspundă.

Noi detalii despre negocierile pentru Schengen

Sunt tensiuni politice în Austria. Verzii, care îl susţineau pe cancelarul Karl Nehammer, s-au alăturat opoziţie şi critică votul dat împotriva aderării României la Schengen. În paralel, apar noi informații din culisele negocierilor. România ar fi propus Austriei să ia înapoi migranții care au intrat în Schengen pe la frontierele noastre.

Conform unor surse prezente la discuții, oficialii de la Viena nu ar fi știut cum să răspundă acestei oferte. Nu aveau date exacte despre refugiații care au venit din țara noastră.

„Toate celelalte state membre au încercat, alături de România, să găsească o solutie să ajute Austria să iasa din coltul unde s-a băgat singură”, a declarat Dragoş Tudorache.

În schimb, Croația a negociar dur și a câștigat. Înaintea votului, cancelarul Austriei, premierul Bavariei și șeful guvernului croat s-au înțeles pentru un proiect comun de extindere a unui gazoduct care ajută Austria să reducă dependența de gazul rusesc.

În plus, prim-ministrul croat ar fi amenințat că firmele austriece nu vor mai primi niciun mare contract de infrastructură în Croația, conform presei străine. Ar fi chemat în audiență reprezentanții camerei de comerț și le-ar fi cerut ca filmele austriece să facă presiuni.

„De la 1 ianuarie, cetăţenii croaţi pot călători liber în cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. E o mare realizare pentru noi şi nu a venit aşa, ca şi cum ar fi căzut din cer", a declarat Davor Bozianovic, ministrul croat de Interne.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

După decizie, Bulgaria a luat atitudine. Premierul de la Sofia a anunțat că vor exista măsuri împotriva Austriei.

„Credem că decizia corectă este să fim parte din Schengen. Vom lucra pentru a ajunge la un compromis", a declarat Ivan Demerdzhiev, ministrul bulgar de Interne. În România, oamenii de rând încearcă pe cont propriu să boicoteze firmele austriece.

„Este o decizie individuală a fiecărui cetăţean român, trăim într-o ţară liberă, fiecare ia deciziile pe care consideră că e bine să le ia", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Președintele Klaus Iohannis nu a hotărât să deschidă subiectul aderării în Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare, chiar dacă s-ar putea ajunge la o decizie favorabilă până la sfârșitul anului.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Singura variantă ar fi decuplarea de Bulgaria, dar părerile oficialilor români sunt diferite. „S-a intrat cu această variantă, nu a fost aprobată de către Bulgaria şi Austria", a declarat Nicolae Ciucă.

„Noi avem o relaţie foarte bună cu colegii bulgari, aşa că ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de 'splitare'”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne.

Semnale mixte de la Bruxelles

De la Bruxelles, semnalele sunt mixte. Aseară, președintele PPE, Manfred Weber, în care oficialii români îşi puneau baza pentru susţinere, a declarat public că: „Situaţia fluxului necontrolat de migranţi e inacceptabilă pentru Austria. Karl Nehammer are sprijinul nostru deplin că acest lucru trebuie să se schimbe”. Acum, discursul s-a schimbat. România își merită locul în Schengen, iar aderarea ţării noastre rămâne obiectivul său.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Decembrie 2022 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.