Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) afirmă, într-un comunicat de presă, că declaraţiile făcute în spaţiul public de profesorul Andrei Marga, fost şef al diplomaţiei române, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia „sunt inacceptabile”.

MAE consideră inacceptabile declarațiile făcute de Andrei Marga cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de domnul Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile.

Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent", se subliniază în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, MAE a completat că „respinge ferm poziţionarea domnului Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia”. MAE mai arată în document că reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. De asemenea, Ambasada Ucrainei la București a reacționat, sâmbătă, în fața afirmațiilor profesorului Andrei Marga.

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent.

Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe", a transmis Ambasada Ucrainei, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Declarațiile făcute de Andrei Marga

Andrei Marga a declarat, vineri, cu ocazia lansării unui volum la Târgul de Carte „Alba Transilvana” de la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiţia, României - Bucovina şi Rusiei - Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict.

Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi", a afirmat Andrei Marga, care a fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012, în perioada guvernării lui Victor Ponta.

Andrei Marga a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) în 2012-2013, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005. Acesta a pierdut în anul 2015 definitiv un proces în urma căruia s-a stabilit că a fost informator al Securităţii, în perioada regimului comunist.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.