Premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul celei de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum că regiunea Mării Negre este o miză mai mare ca oricând, în special acum, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Ciucă, despre importanța regiunii Mării Negre în contextul actual

Ciucă a declarat că acum, în contextul conflictului militar din Ucraina, regiunea Mării Negre a devenit o miză mai mare ca oricând. Oficialul a mai spus că anume acum trebuie protejate libertatea de circulaţie şi de navigaţie, libertatea comerţului care are loc în această regiune a Mării Negre.

"Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război" a spus premierul.

Nicolae Ciucă a menționat că este de acord cu o strategie americană la Marea Neagră. Un parteneriat cu SUA va putea proteja și asigura libertatea în circulație și navigație.

"Parteneriatul strategic cu SUA a determinat gândirea unei noi strategii dedicate Mării Negre. Este de salutat iniţiativa, puternic susţinută în Congresul SUA, de a consolida o strategie americană la Marea Neagră. Creşterea investiţiei strategice a SUA în susţinerea rezilienţei şi libertăţii de alegere a statelor partenere este din ce în ce mai vizibilă. Franţa sau Marea Britanie, dar şi alte state, sunt exemple elocvente", a adăugat acesta.

Black Sea and Balkans Security Forum este o conferință organizată de New Strategy Center, cu susținerea Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO şi în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe. Ediția din acest an se desfășoară la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. Premierul Nicolae Ciucă participă la prima sesiune a conferinței, în care se discută despre războiul din Ucraina şi gradul de securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.