Ministru al Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a despre eliminarea dependenței față de Rusia și importanța susținerii Ucrainei în aceste momente de cumpănă la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene desfășurată la Praga.

Bogdan Aurescu, despre influența și necesitatea de a elimina dependența de Rusia

Ministru al Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că este important ca România să acorde sprijin Ucrainei în aceste cumplite momente pe toate planurile, în special la subiectul transportului de cereale care o perioadă bună a fost blocat.

„Este important să susţinem Ucraina, am susţinut mare parte din tranzitul cerealelor din Ucraina prin România. Până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România, aproape jumătate din exporturile totale de cereale ucrainene", a arătat şeful diplomaţiei române, înainte de începerea reuniunii.

Aurescu spune că România susține inițiativa pri care cetățenilor ruși li se va impune condiții speciale pentru circulația în țările din UE și acordarea vizelor. De asemenea, ministrul de externe a mai adus în discuție și susţinerea militară pe care UE o oferă Ucrainei.

Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice. Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte. Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia", a adăugat ministrul român.

Ministrul a menționat că România nu face parte încă din Spaţiului Schengen, iar din acest motiv se emit separat vize pentru cetăţenii ruşi. De la începutul războiului, România a emis aproximativ 800 de vize pentru cetățenii ruși, dintre care doar 130 erau vize turistice.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Tot în cadrul acestei reuniuni, Aurescu a vorbit şi despre perspectiva relaţiilor UE-Rusia în viitor. Oficialul este de părere că relațiile nu vor mai putea avea un caracter "business as usual".

Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE- Rusia, deoarece depinde de evoluţia de pe teren în Ucraina, dar un lucru e clar - trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia", a afirmat el.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.