Ministerul Educației vine din nou cu modificări. Din 2023, elevii nu vor mai primi note la sport și arte, iar portofoliul educațional va fi obligatoriu. Și structura examenului de Bacalaureat s-ar putea schimba total. Rămâne de văzut de unde se va finanța reforma promisă, deoarece impactul bugetar va fi puternic.

Examenul de Bacalaureat s-ar putea schimba total din 2023. Ce alte modificări propune Ministerul Educației

Modificările majore vizează în principal elevii care intră din toamnă în clasele a VII-a și a XI-a. Educația din România va avea două legi ale Educației: una pentru învățămîntul preuniversitar și alta pentru învățământul universitar.

Schimbările vor fi începând cu clasa pregătitoare și până la examenul maturității, după cum a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul susține că noile legi cuprind, de fapt, principiile Proiectului „România Educată”. Proiectele de lege au fost lansate miercuri în dezbatere publică, unde vor sta 35 de zile, ulterior fiind adoptate. Nu se știe și dacă prin ordonanță de urgență sau prin dezbatere în Parlament.

Cum se va schimba Bacalaureatul

Examenul de Bacalaureat va avea o nouă structură ce va consta într-o probă scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, ceea ce înseamnă o probă transdisciplinară.

Mai clar, Ministerul Educației propune ca din anul școlar 2023 - 2024 elevii să susțină alte tipuri de examene naționale, profesorii să intre în sistem printr-un examen de titularizare diferit, iar salariile din Educație să crească pornind de la debutanți, care vor avea salariul mediu pe economie când intră în sistem.

Sorin Cîmpeanu a declarat că impactul bugetar al noilor legi va fi de 15% din bugetul țării. În prezent, bugetul Educației este de 31 de miliarde de lei, iar pentru punerea în practică a modificărilor enumerate va fi nevoie de 41 de miliarde de lei.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

„Aceste legi au impact bugetar de 90% față de bugetul din acest moment”, a spus ministrul Educației.

Elevii vor susține și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului. Această ultimă probă facultativă va putea fi dată sau nu de către elevi. Aceasta nu va fi conta în promovarea examenului.

„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi ştiinţe socio-umane ", a detaliat ministrul.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Oficialul a completat că elevii care promovează pe parcursul învățământului preuniversitar examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbă străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, lucru care se întâmplă și acum.

Vor fi declarați promovați absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:


  • au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul "independent";

  • au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6;

  • au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6.

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Mărirea salariilor debutanților

Debutanții vor susține un examen scris pentru a deveni stagiar, iar vreme de un an vor avea mentor un profesor din sistem care va preda mai puțin pentru a se putea ocupa de stagiar. Dascălii începători vor avea salariul mediu pe economie, ceea ce în prezent înseamnă 4.000 de lei net. Un debutant care intră acum în învățământ are un salariu de 2.000 de lei net.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că, implicit cu salariul debutanților, va crește și salariul profesorilor. Așadar, un profesor va avea un salariu mediu de 9.500 de lei net, după cum a spus ministrul Educației. Impactul bugetar al creșterii salariilor va fi de 25% din cât e bugetul Educației în prezent.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.