Premierul bulgar Kiril Petkov a lansat o campanie publică în care le cere conaționalilor să doneze salariul pe o lună unui fond pentru guvernul ucrainean. Apelul său survine pe fondul dezacordurilor din interiorul coaliției guvernamentale de la Sofia în legătură cu posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme țării atacate de Rusia.

Premierul Kiril Petkov le cere bulgarilor să doneze salariul pe o lună pentru Ucraina

„Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina”, scris Petkov pe reţeaua de socializare online.

Cererea lui Petkov vine după disputele din guvernul bulgar în ceea ce privește varianta ca Sofia să trimită arme Ucrainei. Socialiştii sunt singurul partid de la guvernare care se opune trimiterii de arme. Liderul lor, Kornelia Ninova, care este şi vicepremier, a ameninţat chiar că va părăsi grupul politic dacă se insistă pe ideea trimiterii de arme pentru ucraineni. Prim-ministrul a explicat că trimiterea de ajutor militar în Ucraina presupune unitate socială şi politică şi că va continua să încerce ajungerea la un consens.

„Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme - nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi'', a scris Petkov pe Facebook.

„Până ajungem la acest consens politic, ca cetăţeni ai Bulgariei care cred că nimeni în Europa nu are dreptul de a-şi ataca vecinii şi a ucide civili, suntem liberă să alegem să ajutăm Ucraina financiar pentru a achiziţiona muniţii'', a afirmat premierul bulgar.

În urmă cu câteva zile, șeful de stat ucrainean Volodimir Zelenski a atenționat președinții străini să vină în Ucraina numai dacă sunt pregătiți să sprijine concret țara, în special în ceea ce privește sectorul apărării. „Nu suntem o țară pentru selfie-uri tragice”, a spus Volodimir Zelenski.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.