Zeci de oameni din Craiova s-au găsit în postura de a fi izolați de drumul expres Craiova-Pitești, după ce primăria și-a dat acordul pentru proiect, dar a uitat să ceară companiei de drumuri cale de acces către locuințele sau fabricile dintr-o zonă învecinată cu șoseaua. Municipalitatea recunoaște că nu sunt soluții, dar afirmă că va căuta unele, în timp ce dă vina tot pe localnici.

Oameni izolați de drumul expres Craiova-Pitești, din neglijența primăriei

Drumul expres Craiova-Pitești, cea mai așteptată investiție de toți oltenii care și-au pierdut timp din viață în trafic pe actualul drum către București, e la limita cu comuna Ghercești. Bucuria oamenilor, în special a celor care locuiesc într-un cartier din apropiere, s-a sfârșit după ce proiectul a început. Pe măsură ce lucrările au înaintat, oamenii s-au trezit că au fost uitați de autorități, căci drumul pe care ies acum din cartier va dispărea, iar alternative nu sunt.

„Pe lângă drum, paralel, nu pot pentru că terenul expropriat este proprietatea CNAIR. Pe aici, pe lângă fabrica de avioane, prin spate pe la fabrica de biscuiţi ce este aici nu pot să facă pentru că terenul aparţine primăriei Gherceşti. Primăria Gherceşti spune că nu poate să facă pentru că noi suntem locuitori ai Craiovei”, a declarat Denis Fota, localnic, pentru Observator.

Compania de drumuri spune că nu poate construi o bretea de legătură pentru că nu a fost cerută ori avizată o asemenea lucrare. În prezent, pentru a ieși din cartier, localnicii trebuie să urmeze un drum care trece peste terenuri agricole. Calea de acces a fost trasată de ei cu țăruși bătuți la marginea tarlalei. Totuși, ar mai fi un drum, unul mai scurt, care coboară spre oraș printr-o lizieră ce delimitează cartierul pe o parte.

Reacția autorităților

Primăria Craiova recunoaște că nu sunt soluții și aruncă vina în spatele oamenilor, pentru că s-au stabilit în extravilan. Pe de altă parte, există o rezolvare, dar care costă. Drumul peste terenurile arabile ar putea fi pietruit și amenajat, lucru care implică o investiție. Primarul din Ghercești spune despre această posibilitate că nu e dispus să o pună în practică în folosul unor cetățeni care nu au domiciliul sub mantia sa.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

„Au fost extravilane. Nu exista nimeni care să meargă acolo şi nu s-a prevăzut un drum care să devieze din actualul drum expres şi să meargă la acele locaţii. Nu s-a luat în calcul niciodată acest drum deoarece nu era prevăzut”, a spus Rela Filip, viceprimar Craiova, pentru sursa menționată.

„Eu va trebui să fac lucrările, dar voi face lucrările pentru cetăţenii municipiului Craiova. Şi va trebui să găsim o soluţie, să vedem ce sursă de finanţare voi şi găsi”, e de părere Cornel Păpăroiu, primar Ghercești.

Primarul a început, între timp, să cadastreze terenurile, iar Primăria Craiova transmite că va rezolva problema, fără a da însă și un termen.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.