Guvernul va aproba acordarea unei indemnizaţii lunare similară celei plătite în perioada de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază, pentru salariaţii din companiile unde se încetează activitatea, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Indemnizații pentru salariații companiilor închise

"Având în vedere impactul pe care îl produce actuala criză şi, în mod special, actuala criză a preţurilor la energie şi gaze, precum şi cea a efectelor generate de războiul din Ucraina, vom adopta un act normativ prin care vom continua să protejăm economia şi locurile de muncă. Şi astfel, pentru companiile unde se încetează activitatea, vom asigura o indemnizaţie lunară similară celei plătite în perioada de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază", a precizat Ciucă.

Proiectul anunţat de premier vizează stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor afectaţi în contextul actualei crize din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează "acordarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021, salariaţilor care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din iniţiativa angajatorilor".

Conform notei de fundamentare a proiectului, suportarea indemnizaţiei se va face din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi "va fi acordată începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la data de 31 decembrie 2022 pentru următoarele categorii de salariaţi:

- salariaţii angajatorilor afectaţi în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacţii cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 20% raportat la încasările realizate în luna ianuarie 2022 sau la încasările realizate în luna similară a anului 2021, raportat la luna pentru care se solicită indemnizaţia;

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

- salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală". AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.