Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează marţi că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5 din 9, "Evitaţi călătoriile neesenţiale!", de la nivelul de până acum 3 din 9, "Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".

MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Belarus

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, decizia a fost luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, şi ţinând cont de evoluţiile în planul situaţiei regionale umanitare şi de securitate.

MAE precizează că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre ale UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus. Informaţii detaliate referitoare la noua alertă se regăsesc şi pe pagina de internet: mae.ro/travel-alerts/55081.

Conform noului nivel de alertă, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră).

Retail jobs

Totodată, MAE le transmite cetăţenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina. MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus.

Astfel, MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Republica Belarus să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Republica Belarus prin platforma e-consulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil, sau contactând telefonic Ambasada României în Republica Belarus: +375291060090 (telefonul de urgenţă).


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.